Catch of the day
23 maart 2017

Zoveel boeken, zoveel wereldenWat een eer om als Amsterdamse boekhandel een blog voor Pro Assistance te mogen schrijven! Laten we ons even voorstellen: wij zijn Beth Johnson en Monique Kleiweg van Boekhandel van Rossum aan de Beethovenstraat in Amsterdam, halverwege het Museumkwartier en de Zuidas. Wij gaan jullie helpen bij het vinden van boeken over persoonlijke ontwikkeling, werk en het goede leven.

Laat ons in deze eerste kennismaking wat meer vertellen over de geschiedenis van onze boekhandel en het hart voor leesplezier dat we willen uitdragen. De winkel is in 1929 opgericht en heeft in de loop van de tijd een hechte relatie met de buurt opgebouwd en een hechte klantenkring verworven. Bijna 20 jaar geleden is Beth, van oorsprong Amerikaanse en ontwikkelingswerker in Afrika, de vijfde eigenaar geworden. In 2015 is de winkel uitgebreid en totaal gerenoveerd; tot ons genoegen hebben wij recent gezien dat Boekhandel van Rossum op de lijst van 50 mooiste boekhandels ter wereld is opgenomen.

Persoonlijke benadering

Wij zijn onafhankelijk en stellen ons eigen boekenaanbod samen. Wij houden daarbij goed onze klanten in gedachten: voor wie zou dit boek geschikt zijn? Wie van onze klanten is in dit onderwerp geïnteresseerd? Om dit goed te kunnen doen, vinden wij het belangrijk onze klanten te leren kennen. Er is altijd tijd voor een gesprek. Dat is een van de mooie dingen aan een boek, er over praten blijkt altijd weer een heel prettige manier om met de ander in contact te komen. Wij horen daarom ook graag van jullie terug wat jullie zelf aan het lezen zijn, waar jullie graag meer over te weten zouden willen komen en of jullie wat hadden aan onze onderstaande leestips.

In onze winkel zijn behalve Nederlandstalige boeken ook veel Engelstalige boeken te krijgen. Veel van onze klanten zijn expats, naar schatting een op de drie die bij ons over de vloer komt is anderstalig opgegroeid. Boekhandel van Rossum heeft een eigen blog over Engelstalige boeken voor volwassenen, young adults en kinderen. We bedienen alle leeftijdscategorieën en merken dagelijks dat de behoefte aan verhalen, woorden en kennis de mens is aangeboren en nooit overgaat, zolang het aanbod divers is en voor iedereen toegankelijk. Nog vanmiddag kwam hier een tienjarige leerlinge van een internationale school een boek uitzoeken over the black death op haar tiende verjaardag. Dat verwacht je niet van een kind, maar we waren blij dat we haar een groot plezier konden doen met een avonturenboek waarin de pest een grote rol speelt.

Verboden vrucht

De lente is begonnen en dan maken we ons traditioneel op voor de Boekenweek. Dat betekent: een muur van dozen met het boekweekgeschenk van Herman Koch, heel veel nieuwe titels die juist nu worden uitgeleverd en heel veel promo-materiaal van de uitgevers. Het thema dit jaar is “Verboden vrucht”. We zoeken onze eigen weg en behalve alle boeken met erotische verhalen, over drugs en drankverslaving die op ons af komen, hopen we vooral de toestroom van publiek op titels attent te maken waarvan we onder de indruk zijn geraakt, zoals Halleluja van Annelies Verbeke, Nachtschrijver van Jannie Regnerius of De eerste keer dat ik mijn hoed verloor van Colette, de eerste vrouw in Frankrijk die een staatsbegrafenis kreeg. Colette kreeg 5 sterren van NRC.

De werkende vrouw

Zoveel boeken, zoveel werelden, elk met een eigen bestemming en sfeer. Boeken kunnen je op een denkspoor brengen waar je anders niet terecht was gekomen. Door boeken te lezen, kun je niet alleen je denken veranderen, maar zeker ook je handelen. Er zijn veel inspirerende boeken die je visie op jezelf kunnen veranderen en waardoor je relatie tot je werk in een ander, duidelijker en helderder licht kan komen te staan. We hebben er een aantal op een rijtje gezet met als thema de werkende vrouw. Laat ons weten of jullie er wat aan hebben gehad!

Beth en MoniqueBoekhandel van Rossum

Boekhandel van Rossum is een begrip in Amsterdam. Een boekhandel met een uitstekende reputatie. Vanaf de oprichting in 1929 hebben zij met hun buurt een sterke relatie opgebouwd en een hechte klantenkring verworven. Door hun onafhankelijkheid stellen ze hun eigen boekenaanbod samen. Daarbij houden ze hun klanten in gedachten. Die kennen ze dan ook goed. Er is altijd tijd voor een gesprek. Dat vinden ze ook een van de mooie dingen aan een boek; er met elkaar over kunnen praten. Dat zien ze als een prettige manier om met de ander in contact te komen. Dit beperkt zich niet tot Amsterdam en de Nederlandse taal. De eigenaresse, Beth Johnson, is van origine Amerikaanse en ontwikkelingswerker in Afrika. Veel klanten zijn expats en een op de drie is anderstalig opgegroeid. In 2017 zijn ze opgenomen in de lijst van 50 mooiste boekhandels ter wereld. De renovatie en uitbreiding van hun winkel in 2015 heeft daar mede voor gezorgd. Boeken kunnen je op een denkspoor zetten. Van Rossum helpt je daarbij.

 
Over dit blog

Boekhandel van Rossum deelt elke paar maanden enkele leestips met ons. Je kunt daar een gesprek of discussie over aangaan. Of over wat je zelf leest of zou willen lezen: winkel@boekhandelvanrossum.nl

 
Bestellen

Wil je een boek bij van Rossum bestellen? Dat kan via de website.

Reacties via Disqus