Catch of the day
11 juli 2018

ZonnegodenEr lijkt een revival te zijn van de populariteit van de oude Grieken en ik heb recent van alles gezien en gelezen om mijn vroegere kennis van deze verhalen op peil te brengen. Van het net afgelopen Holland Festival was een van de meest gewaardeerde voorstellingen de Koreaanse opera Vrouwen van Troje. De wanhoop van de vrouwen wier stad was verwoest, van wie de mannen waren gedood en hun verdere lot als concubines en slaven, was diep invoelbaar.

Eind juni zag ik een weergaloze hervertelling van het beleg van Troje waar Achilles de dood van zijn boezemvriend Patroclus wreekt. Op dat moment had ik een stapel boeken op mijn nachtkastje liggen, allemaal toevallig over, of gebaseerd op, de oude Griekse mythes en tragedies. Zo heeft Madeline Miller in de veelbekroonde Song of Achilles (Een lied van Achilles) ook over de Trojaanse oorlog geschreven. In haar nieuwste boek Circe verhaalt zij over de dochter van Helios, de zonnegod, die verbannen wordt naar een ver eiland waar zij als vrouw alleen, zich moet redden. Madeline Miller brengt de oudheid sprankelend tot leven in dit verhaal van de goden en de Griekse helden uit de literatuur. De gevierde Ierse schrijver Colm Toibin heeft zich ook laten inspireren door de oude Grieken in zijn donkere, aangrijpende vertelling van Agamemnon’s offer van de oudste dochter van zijn vrouw Klytaimnestra aan de goden in House of Names (Het huis van de namen).

Een subtiele verwerking van Sophocles tragedie Antigone is Home Fire (Huis in brand) van Kamila Shamsie. Deze Brits-Pakistaanse auteur heeft met haar zevende roman (winnaar van de Women’s Prize for Fiction 2018) gespeeld met dit toneelstuk waarin het Antigone wordt verboden om haar broer Polynices te begraven nadat hij een verrader is gebleken. Het boek volgt de oudste zus Isma en haar tweelingbroer en -zus als de jongen Parvaiz uit Londen vertrekt om voor ISIS te gaan werken. Ik kan alleen maar concluderen dat de Griekse auteurs de essentie van de mensheid reeds lang geleden hebben doorgrond!

Ik heb recent voor de bibliotheek in de buurt de verkoop van Sonja’s zoon gedaan. Geschreven door de Israëlische auteur Emuna Elon en uitstekend vertaald door Hilde Pach, is dit een beklemmend verhaal over de ontdekking van een foto door Joel Blum in het Joods Historisch Museum. Op de foto staat zijn moeder met een blond jongetje op de arm, alleen, hij is dat kind niet. Een prachtig geschreven verhaal van een bijzondere auteur.

Een nieuw boek van Michael Ondaatje is altijd een feest. Deze meesterschrijver (The English Patient) heeft een voorkeur voor het indirect, zelfs verhuld, vertellen van een verhaal. In Warlight (De blindganger) is het oorlog en de veertienjarige Nathaniel en zijn zus Rachel zijn door hun geliefde moeder Rose achtergelaten bij een raadselachtige, semi-criminele ‘voogd’ met de bijnaam De Mot. De kinderen groeien op in een excentrieke wereld vol kleurrijke vrienden die zich in de chaotische oorlogsjaren op nogal ongebruikelijke wijze over hen ontfermen. Twintig jaar later reconstrueert Nathaniel zijn bijzondere verleden en het grote geheim van zijn moeder. Werkelijkheid, herinnering en verbeelding komen samen in deze prachtige, gelaagde roman van meesterstilist Ondaatje.

En nu twee thrillers voor de vakantie:

Bill Clinton en James Patterson, hebben samengewerkt bij het schrijven van The President is Missing. President vermist is het adembenemende verhaal over macht waarin de lezer aan den lijve ondervindt hoe het is om de belangrijkste speler in the Oval Office te zijn. Over de duizelingwekkende druk, de hartverscheurende beslissingen, de onbegrensde mogelijkheden en onvoorstelbare macht. President vermist is dé thriller van het jaar, een confrontatie met de duistere dreigingen van vandaag de dag, met de hoogst mogelijke inzet.

Fred Vargas, de Franse archeologe en thrillerschrijfster is veel bekroond voor haar “policiers.” Haar nieuwste, Een dodelijk venijn, is begin juli verschenen. In Nîmes bezwijken binnen een maand drie mannen van rond de tachtig aan de gevolgen van een spinnenbeet. Dat is al curieus – nog vreemder is dat de beet van deze spinnensoort, de bruine kluizenaarsspin, doorgaans niet dodelijk is. Commissaris Adamsberg voelt dat er meer achter zit. Zijn onderzoek voert hem naar de vroegere wanpraktijken in een weeshuis, waar deze spin ook al gebruikt werd om angst te zaaien. Maar daarmee is het spoor nog niet ten einde... Ik ben een Vargasfan!

Ben je naar meer tips op zoek, kom langs in de boekhandel. Andere interessante titels van nu vind je in de ladder. Een fijne zomer!

Beth JohnsonBoekhandel van Rossum

Boekhandel van Rossum is een begrip in Amsterdam. Een boekhandel met een uitstekende reputatie. Vanaf de oprichting in 1929 hebben zij met hun buurt een sterke relatie opgebouwd en een hechte klantenkring verworven. Door hun onafhankelijkheid stellen ze hun eigen boekenaanbod samen. Daarbij houden ze hun klanten in gedachten. Die kennen ze dan ook goed. Er is altijd tijd voor een gesprek. Dat vinden ze ook een van de mooie dingen aan een boek; er met elkaar over kunnen praten. Dat zien ze als een prettige manier om met de ander in contact te komen. Dit beperkt zich niet tot Amsterdam en de Nederlandse taal. De eigenaresse, Beth Johnson, is van origine Amerikaanse en ontwikkelingswerker in Afrika. Veel klanten zijn expats en een op de drie is anderstalig opgegroeid. In 2017 zijn ze opgenomen in de lijst van 50 mooiste boekhandels ter wereld. De renovatie en uitbreiding van hun winkel in 2015 heeft daar mede voor gezorgd. Boeken kunnen je op een denkspoor zetten. Van Rossum helpt je daarbij.

 
Over dit blog

Boekhandel van Rossum deelt elke paar maanden enkele leestips met ons. Je kunt daar een gesprek of discussie over aangaan. Of over wat je zelf leest of zou willen lezen: winkel@boekhandelvanrossum.nl

 
Bestellen

Wil je een boek bij van Rossum bestellen? Dat kan via de website.

Reacties via Disqus