Catch of the day
1 augustus 2018

Zomer in NederlandVakantietijd vraagt om een vakantiecolumn. Wat een zomer hebben we dit jaar in Nederland. Het kan niet op. Het is in de mediterrane landen groener dan hier in Nederland. Omgedraaide wereld. Met een klein dipje rond 22 juni is het nu al 3 maanden zomer. Zelfs een heuse hittegolf. Ik kan me niet herinneren dat we dit eerder hebben meegemaakt. In het begin is het heerlijk, een zwoele sfeer in ons kikkerlandje. Naar het strand, barbecueën, ´s avonds in de tuin of op een terras zitten en iedereen is in een goede bui. Zon zorgt ervoor dat men zich vrolijker, zonniger voelt. Maar nu zoveel maanden later, hebben we een luxe probleem. Het lijkt wel herfst in de natuur.

Ik wandelde afgelopen week door het Amsterdamse bos en daar beginnen de bomen nu al uit te vallen en sommige zijn zelfs geel. Het is kurkdroog. In het oosten van het land is het nog erger. Ik heb een kleine patio en buiten zitten is met deze warmte echt niet mogelijk. Ik word levend geroosterd. Wat doe je dan als Amsterdammer? Dan ga je naar een park. Maar in de Amsterdamse parken lijkt het nu wel een soort Kalverstraat rond kerst. Zo verschrikkelijk druk. Iedereen op een handdoekje in bikini of zwembroek, kinderfeestjes, verjaardagsfeestjes met familie en vrienden, muziekje erbij… nee, echt rustig is het niet. Wel leuk mensen kijken. Alles en iedereen gaat tegenwoordig naar het park om daar iets te doen. Zelfs in het Amsterdamse bos is het hutje mutje met je bbq’tje zitten. Ze rijden met de auto het grasveld bij de vijver op en gaan daar met z´n allen bbq´en, drinken en feestvieren. Maar ja, wat moet je anders met dit weer als je op een zolderetage woont. En dit alles moet natuurlijk worden gedeeld op social media. Zucht, ik word oud.

Inmiddels wordt de vrolijke stemming wat grimmiger. Mensen hebben een korter lontje. Afgelopen zaterdag was ik in de AH en mensen waren bozer en prikkeliger. Diezelfde middag hoorde ik een hoop kabaal omdat een auto bij de bushalte stil stond en de mensen in de auto helemaal uit hun dak gingen tegen de buschauffeur die toeterde omdat die auto daar niet mocht staan. Zomer in Nederland anno 2018. Maar ja, we doen er niets aan. Voorlopig blijft het zo. En dat komt allemaal door de klimaatverandering. Je kunt nu nog moeilijk zeggen dat dat onzin is.

Bij mij op kantoor is het momenteel de grote uittocht. De meeste collega´s met kinderen zijn allemaal op vakantie. De favoriete vakantiebestemming is duidelijk Italië gevolgd door Frankrijk. De collega’s met kleine kinderen kiezen voor Frankrijk en verblijf op een glamping blijkt erg in te zijn. Ik vind dit altijd een fijne tijd om te werken. Tempo ligt, bij ons in ieder geval, beduidend lager. Er komt minder mail binnen, de telefoon is rustiger, minder vergaderingen, er hangt een relaxte sfeer. Er zijn minder spoed- en ad hoc klussen. We nemen wat meer tijd met de lunchpauze en kunnen op tijd naar huis. Ook wel eens prettig. Het voelt een beetje als een ‘werkende vakantie’. Ik ga zelf begin september naar Italië. Mijn favoriete vakantieland, dit keer ga ik naar Piemonte in het noorden. Prachtig gebied met bergen, kleine stadjes, heerlijke restaurantjes. La Dolce Vita.

Zoals gezegd vind ik werken in de vakantietijd prima, zeker met die warmte. Bij mij thuis blijft de warmte hangen dus is de airco op kantoor heel prettig. Een paar jaar geleden werkte ik bij een organisatie waar ze geen airco hadden, dan is het wel afzien in deze hitte. We hadden toen een soort tropenrooster ingesteld, vroeg beginnen en vroeg naar huis. Dat werkte voor een hoop medewerkers maar niet als je secretaresse bent van de directie. Want het gewone leven ging ook gewoon door. We hadden veel met buitenlandse banken te maken en die hielden zich niet aan een tropenrooster. Dus met twee ventilatoren zaten mijn collega en ik tot laat op kantoor. Ik benijd de mensen niet die nu zonder airco moeten werken. Je kunt niet meer denken met die warmte. En wat trek je aan met deze hittegolf. Mijn vorige column ging over dresscode maar wat is de dresscode als je met 30 graden zonder airco op kantoor zit? Wordt toch lastig om er dan niet verhit uit te zien.
Nederlanders klagen altijd over het weer en nu is het eindelijk mooi weer en is het ook weer niet goed. Kortom, zomer in Nederland is prachtig maar we blijven altijd mopperen.

 Reacties via Disqus