Catch of the day
24 februari 2021

Wie goed doet, goed ontmoet 

 

Het verrichten van een goede daad. Gewoon, zonder bijbedoelingen of er zelf iets aan over te willen houden. Om iets te kunnen betekenen voor een ander. Je wordt er niet slechter van. Sterker nog, niets voelt beter dan iemand op weg helpen. In feite is het niet meer of minder dan het naleven van het spreekwoord: 'Wie goed doet, goed ontmoet'.

Een oud instituut, met hedendaagse noodzaak

Sinds een paar jaar ben ik als vrijwilliger betrokken bij de oudste vrouwenvereniging van Nederland: Tesselschade Arbeid Adelt. Opgericht in 1871 en in het kort ook wel Tesselschade genoemd. Tesselschade stelt zich ten doel om vrouwen te ondersteunen bij hun streven naar economische zelfstandigheid. Met een diploma op zak zijn de kansen op een baan, en dus economische zelfstandigheid, veel groter. Hier helpen wij graag bij.

Tesselschade Studie Fonds

Het Tesselschade Studie Fonds is een onderdeel van Tesselschade. Het fonds ondersteunt vrouwen die een opleiding of studie willen volgen, maar hier zelf niet de financiële middelen voor hebben. Ondanks hun studiefinanciering en/of bijbaantjes. Daarom ondersteunen wij deze vrouwen door het collegegeld voor ze te vergoeden, als gift. Vrouwen die hiervoor in aanmerking komen zijn niet alleen reguliere studenten. Denk aan alleenstaande moeders, vrouwen met hoge schulden, herintreders op de arbeidsmarkt of vrouwen in de schuldsanering. Allemaal kanjers die een betere toekomst verdienen. En hier hun best voor willen doen.

Persoonlijke aanpak

In de regio Rotterdam behandel ik samen met vier andere vrouwen de binnenkomende aanvragen voor financiële ondersteuning. We screenen de aanvragen en nemen contact op met de studentes om persoonlijk kennis te maken. Dit persoonlijke contact stellen wij en de studentes erg op prijs. Want elke studente heeft een eigen verhaal en achtergrond. De ene keer zit je met een studente die alles tot in de puntjes heeft uitgezocht. En bij de volgende aanvraag heeft de studente haar begeleidster meegevraagd, omdat haar privésituatie zo ingewikkeld is. Dit maakt iedere aanvraag uniek en vraagt dus om een persoonlijke aanpak met de juiste vervolgstappen.

In 2020 hebben we in de regio Rotterdam voor 19 studentes het collegegeld betaald zodat ze een mbo, hbo of universitaire studie konden volgen. Wij hebben ook goed contact met andere fondsen in Rotterdam. Want als er geen geld is voor bijvoorbeeld de aanschaf van boeken of een laptop, brengen wij ze in contact met andere fondsen.

Steentje bijdragen

Je kan mij niet blijer maken dan wanneer een studente vertelt dat zij haar studiejaar goed heeft afgerond. Of mij uitnodigt voor haar diploma-uitreiking. En uiteindelijk laat weten dat ze haar droombaan heeft gevonden. Wij streven er namelijk altijd naar studentes voor een langere tijd te ondersteunen en te volgen.

Vaak horen we van studentes dat het fijn is dat er mensen zijn die in hen geloven en dat dit ze motiveert om door te gaan. Maar ook omdat ze een goed voorbeeld willen zijn voor hun kinderen. Of met hun welverdiende diploma eindelijk op zoek kunnen gaan naar die droombaan. En ja, hier draag ik graag mijn steentje aan bij. Want wie goed doet, goed ontmoet.

 

Karin Berkenbosch


Eigenaar NIRAK: professional Office support plus, tevens vrijwilliger Tesselschade Arbeid Adelt Reacties via Disqus