Catch of the day
22 juni 2017

Wat trek je in de zomer aan naar je werk?Yes, het is volop zomerweer! Als de temperaturen naar zomerse hoogtes stijgen is het verleidelijk om met dat warme weer ook zomers gekleed naar je werk te gaan. Maar daarin kun je ook te ver gaan.

Wanneer het even boven de twintig graden is, krijg ik het idee dat we helemaal losgeslagen raken. Je ziet markante outfits met blote hemdjes, teenslippers, minirokjes en korte broeken die niets aan de verbeelding overlaten. Eén van de grootste ergernissen voor collega’s!

De do’s maar vooral de don’ts

Dat naveltruitjes, hotpants en transparante stoffen die op de één of andere manier de aandacht trekken uit den boze zijn, kun je zelf wel bedenken. Want veel bloot komt niet serieus over. Maar wat is eigenlijk té bloot?

Meer dan twee blote delen laten zien is te schaars gekleed gaan. Blote delen zijn armen, voeten, borst, buik en benen. Drie blote delen is echt teveel wil je professioneel overkomen.

 

Vraag jezelf af: wat wil je uitstralen?

Welke outfit is gepast en welke kun je beter voor het weekend bewaren? Belangrijk is dat de boodschap die je wilt uitdragen, overkomt, en dat collega’s op je werk niet worden afgeleid door te korte, te strakke kleding of overbodig zichtbaar vlees. Op kantoor hoort kleding je boodschap te versterken, niet te verstoren.

Eén van mijn klanten, Manager Business Development, Tessa Kock (42) staat bij mooi weer ’s ochtends net wat langer voor de spiegel. “Het is best lastig. Ik wil een goede balans vinden tussen een leuke, luchtige outfit die echter niet teveel van mezelf bloot geeft.”

Wat kan wel en wat echt niet

Ik heb een aantal richtlijnen en tips voor kantoor voor je op een rijtje gezet. Natuurlijk zijn kledingmogelijkheden sterk afhankelijk van het soort bedrijf waar je werkt, de functie die je bekleedt en de afspraken die je voor die dag hebt.

Wat echt niet kan is een te diepe decolleté. Dit leidt af. Er mag geen gleufje tussen de borsten te zien zijn. Ga voor safe.

Bedek je schouders en draag een kort mouwtje of langer. Heel veel vrouwen voelen zich niet comfortabel bij mouwloze topjes. Draag over een topje een dun vestje met mouwen of een luchtig jasje. Zeker geen spaghettibandjes. En als je dan toch je oksels blootgeeft, laat dan geen half geschoren oksels zien! Ga voor volledig onthaarde oksels.

Vaak krijg ik de vraag van klanten of je donkere kleuren kunt dragen bij warm weer. Ja! Zwart in de zomer kan prima. Alleen niet van top tot teen in het zwart. Combineer je donkere kleuren en maak je outfit af met lichte kleuren zoals taupe pumps.

Voetenlooks

Op de werkvloer is een platte schoen of pump met een dichte neus en hiel het meest zakelijk en representatief. Geen open schoenen waarbij hielen en alle tenen te zien zijn. Want flip flops ogen beslist niet professioneel. Een kleine ‘peep-toe’ kan wel met een lange broek. Laat je je tenen zien, zorg dan voor mooie voeten, hielen en gelakte nagels. Vaak laten de meeste voetenlooks nogal wat te wensen over. Je voeten geregeld invetten met kokosolie doet wonderen voor droge hielen. En een bezoekje aan de pedicure is de moeite waard – dat doe ik elke vijf weken en ik ben er erg tevreden over.

De jurk op de knie is representatief en ook net één hand boven je knie (gebruik wel je eigen hand!). Let er wel op dat bij zittend werk je rok niet te ver boven de knie opkruipt (de zogenaamde up skirt).

Wel of geen panty

Een panty hoeft (bij de meeste organisaties) niet in de zomer. Als je je benen blootgeeft, zorg er dan voor dat deze netjes onthaard en glad zijn. Werk je op een formeel kantoor? Trek dan wel een dunne (zeker geen zwarte – wel een huidkleurige, niet te lichte en neutrale) zomerpanty aan van 7 of 9 denier – verkrijgbaar bij goede lingeriezaken. Gebruik bij het aantrekken van panty’s handschoenen om kapottrekken of halen in je panty’s te voorkomen.

Om koel te blijven draag je kledingstukken die iets wijder vallen, zoals een rok of jurk met A-lijn. Een frisse optie is de wijdvallende broek met hoge taille (mooi bij slanke taille).

Kies bij zomers weer voor luchtige, ademende en natuurlijke stoffen. Denk aan katoen of een combinatie van linnen en katoen; voor de stevigheid én om kreukels te voorkomen. Draag geen polyester, acryl of polyamide; deze kunstmatige stoffen ademen niet, ook al zijn ze dun. Vaak blijft een eventuele transpiratiegeur erin hangen.

En de mannen?

Voor mannen: geen korte broeken, mouwloos hemdje en teenslippers onder het bureau. Wel een lange broek met een nette polo of t-shirt met mouwen en dichte schoenen voor business casual.

Twijfel je nog over je kledingkeuze voor kantoor? Maak het bespreekbaar en praat erover. Je mag me ook altijd een mailtje sturen naar info@carinapersonalstyling.nl.

Fijne zomer!Reacties via Disqus