Catch of the day
16 september 2015

Vorm versus inhoudHet was de idee om op woensdag na Prinsjesdag een blog te schrijven over deze belangrijke dag. Tenminste, een belangrijke dag voor met name de Nederlandse politiek, de publieke zaak, ons persoonlijk leven en de toestand in de wereld. Maar: zijn wij als Nederlanders allemaal wel zo geïnteresseerd in het regeringsbeleid en de begroting voor het aankomende jaar? Of willen wij alleen maar weten of de vrolijke dames in traditionele klederdracht er weer staan? Ons verwonderen over de hoofddeksels met of zonder statement? En natuurlijk het hoogtepunt: wat draagt Máxima?

Hoe hoort het eigenlijk?

Tijdens de lunch zijn wij voor de tv gaan zitten. Het vertrouwde geluid van De Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”. Alle garderegimenten die ik echt niet kan opsommen. Ceremoniemeester, kamerheer, grootmeester en grootmeesteres. Commandant, adjunct-generaal en stalmeester. Dat zijn toch grootse functienamen die je in het “gewone leven” minder tegenkomt. Ik moet bekennen dat ik wel van rituelen houd. Ik geniet hier dus zeer van. Stiekem overigens ook van het Koninklijke rouwen en trouwen. Alleen al vanwege de nog gerespecteerde etiquette en tradities. Daar moet ik het later nog eens over hebben. Over Amy Groskamp-Ten Have en haar etiquetteboek. Weten hoe het hoort. Het kan je zoveel houvast in het dagelijkse leven geven. En de verruwing en verslonzing van de samenleving (in allerlei opzichten) voorkomen. Maar dat dus voor later. 

Zoet-zuur met een bittertje

Ik bedacht me dat ik over  Prinsjesdag zo weinig kan schrijven. Wel als het over de vorm gaat, maar over de inhoud wordt het lastiger. Collega Houkje heeft de kleur geraden van Máxima’s jurk. Fraai. Zowel de jurk als het raden. Daar moet het dan bijna bij blijven. Ook al is dit mijn blog, dan nog kan ik niet in openheid mijn persoonlijke mening geven. Over radicalisering, terreurdreiging, tweedeling in de maatschappij, verruwing, verslechterde omgangsvormen, hogere kinderbijslag en meer ondersteuning voor startups en MKB bedrijven. Interessante onderwerpen waar je toch écht iets van moet en mag vinden. En wees overtuigd: ik vind daar ook iets van.

Echter beperk ik me nu tot de conclusie dat na de ingrijpende (en noodzakelijke) ombuigings- en bezuinigingsoperaties van de afgelopen jaren nu het beloofde zoet komt. Maar wel met zuur daarin en af en toe een bittertje.Reacties via Disqus