Catch of the day
21 december 2017

VoornemensWat gaat de tijd toch snel. Ik heb het gevoel dat ik net pas terug ben van vakantie en nu is het alweer kerst. Oftewel, het einde van het jaar is weer in zicht. De kerstboom staat, de versiering hangt en kerstcadeautjes zijn gekocht. Nu nog nadenken over het kerstdiner. Ik ben dit jaar aan de beurt met het maken (en bedenken) van het voorgerecht. Koken is niet echt mijn hobby dus is het een uitdaging, ook al is het maar het voorgerecht. Druk, druk, druk. Elk jaar is het weer diezelfde kerststress. Zoals ik vorig jaar ook schreef, de maand duurt een week korter. Op het werk moet alles voor de 22e december klaar zijn en daarna kunnen we uitpuffen onder de kerstboom. Tenminste, als we klaar zijn met alle andere kerstplannen, de andere stress van de kerstdagen. Wat eten we of bij wie eten we wat of wie maakt welk gerecht, boodschappen, kerstcadeautjes kopen of wat trekken we aan/kerstoutfits etc. Maar toch heeft het ook wel wat, deze tijd van het jaar. Het geeft toch een speciaal gevoel. En het is vaak ook een tijd van ‘bezinning’. Hoe is het afgelopen jaar gegaan en wat gaan we anders doen in het nieuwe jaar. Oftewel met het einde van het jaar in zicht komen ook meteen de gedachten over de (goede) voornemens. Ieder jaar neem ik me voor geen voornemens te hebben en toch begint het dan weer te kriebelen.

Feedback

Allereerst is het tijd voor reflectie. Dat gaat automatisch want op kantoor zijn we bezig met de beoordelingsrondes. Altijd aan het einde van het jaar hebben de beoordelingsgesprekken of functioneringsgesprekken of evaluatiegesprekken plaats. What’s in a name. Bij elk bedrijf heet het weer anders. Wij doen deze beoordelingen, net als veel bedrijven tegenwoordig, middels het 360 graden feedback systeem. Dit is een prima manier om informatie op te halen bij collega’s die zicht hebben op mijn dagelijks functioneren. Het is een instrument dat gebruikt wordt bij de beoordeling en ook de ontwikkeling van de medewerkers. Zo is de beoordeling niet meer eenzijdig, alleen vanuit de manager naar de werknemer toe. Het is bedoeld om een zo breed mogelijk beeld van de beoordeelde te krijgen door middel van het verzamelen van meningen van anderen die misschien een hele andere kant van jou kunnen belichten. Maar het werkt ook andersom. Ook ik word gevraagd om feedback te geven op het functioneren van mijn collega’s. Dat doe ik natuurlijk graag maar ik vind het niet makkelijk. Daar moet ik toch altijd even voor gaan zitten en ik schud het zeker niet uit mijn mouw. Positieve feedback is over het algemeen makkelijker en heel fijn om te geven (en natuurlijk ook om te krijgen) maar de kritiekpunten blijf ik lastig vinden. Zeker om dit goed te verwoorden. Wat ik heb opgeschreven of bedoeld kan de ander weer heel anders interpreteren. Want iedereen heeft weer een andere perceptie van zaken. Daarom is het zo belangrijk duidelijk te zijn en je woorden goed te kiezen zodat ze zo min mogelijk voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Iedereen heeft weer een andere filter.

Doelstellingen

Voor mij moet kritiek altijd opbouwend zijn, dat is belangrijk, het moet iets zijn waar men wat aan heeft en ook mee verder kan. Iets waar men het volgende jaar iets mee kan doen. Ooit heb ik één van mijn managers feedback moeten geven. Vond ik niet makkelijk. Nadat ik mijn opmerkingen had toegezonden antwoordde hij dat mijn feedback een cadeautje voor hem was. Dat vond ik zo’n mooi compliment dat ik sindsdien altijd probeer zo’n cadeautje te geven aan degene die ik feedback moet geven. Dat is altijd mijn streven. Naast feedback komen ook altijd de doelen en targets voor het volgende jaar aan bod. Ook deze moeten worden gesteld en worden opgeschreven. Eigenlijk een soort zakelijke voornemens. Wat ben je van plan allemaal op te pakken in het nieuwe jaar, wat zijn je doelstellingen. Ga je een cursus doen of iets in je werk veranderen of op het secretariaat of ga je iets aan persoonlijke ontwikkeling doen. Een hoop om over na te denken voordat we eindelijk onder die kerstboom of aan het kerstdiner kunnen zitten.

Meer genieten

En na al dit evalueren, feedbacken en nadenken over de targets voor volgend jaar dwalen mijn gedachten automatisch af naar al mijn goede voornemens. Niet alleen de zakelijke maar ook de persoonlijke. Eigenlijk zijn het ieder jaar dezelfde voornemens maar wel gemeend. Zoals: volgend jaar ga ik meer sporten, minder en gezonder eten, meer bewegen, meer balans, meer ontspanning, meer tijd voor mezelf etc. Waar het eigenlijk op neerkomt is gewoon meer genieten van alle dierbaren en alle mooie dingen in mijn leven.

Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen en een happy, gezond en succesvol 2018!Reacties via Disqus