Catch of the day
28 juli 2017

VakantiegevoelEindelijk vakantie. Wat is dat toch ieder jaar een fijne tijd. Al een paar weken is het aan het kriebelen. Je merkt het, voelt het, zeker met het mooie weer in de maand juni. Iedereen is toe aan vakantie. De to do lijstjes worden afgewerkt en de vakantie-deadline komt in zicht.

Waar de vakantie ook naartoe gaat, het voelt als een paar weken even helemaal niets en we gaan genieten van compleet andere dingen. De boel de boel laten. Of het nu een rondreis is, of een camping vakantie, of een doe- of strandvakantie, dit is altijd het moment in het jaar dat het gewone leven anders is. Het lijkt of de wereld even stilstaat en pas in de 3e week van augustus weer verder gaat. We drukken even met z’n allen de pauzeknop in. Zelf ga ik pas in september met vakantie en dus ben ik één van de achterblijvers die het fort bewaakt. Het is ook een fijne periode, vind ik. Want ook nu, net als met kerst, is het sfeertje heel laid back, tijd om op te ruimen of andere dingen te doen waar je normaal niet aan toekomt. En natuurlijk collega’s vervangen.

In het bedrijf waar ik nu werk is het redelijk rustig in de vakantietijd maar ik heb dat ook wel eens anders ervaren. En ongetwijfeld een aantal van jullie ook. Eind jaren negentig had ik een heerlijke vakantie geboekt naar een Grieks eiland. Een zogenaamde ‘vroegboekvakantie’ in juni, ik keek er enorm naar uit en werd erg blij van het vooruitzicht om even twee weken met een boek op het strand niets te doen. Naarmate de vakantie dichterbij kwam voelde ik: als dit maar goed gaat. Twee maanden ervoor had het bedrijf waar ik toen werkzaam was besloten te gaan fuseren. Heel voorzichtig begonnen de onderhandelingen maar al snel kwamen deze in een stroomversnelling. Het was zeer vertrouwelijk dus we werkten hier met een klein team dag en nacht aan. Het mocht absoluut niet uitlekken. Een week voor mijn vakantie werd duidelijk dat de closing en aankondiging in mijn vakantie zou zijn. Dus helaas, ik heb toen mijn Griekse vakantie gecanceld. Overigens geheel uit eigen vrije wil want ik wilde de aankondiging van de fusie niet missen. Als je er zo intensief aan meegewerkt hebt wil je ook het belangrijkste moment, de finale, meemaken. Uiteindelijk ben ik drie maanden later alsnog naar het Griekse eiland gegaan en heb ik een heerlijke ontspannen vakantie gehad. Dit was wel een unieke situatie die daarna gelukkig niet meer is voorgekomen.

Overigens is de vakantiebeleving voor de achterblijvers tegenwoordig anders dan vroeger. En met vroeger bedoel ik ongeveer 15 jaar geleden. Als je contact wilde hebben met je manager die vakantie vierde op de Middellandse Zee, ging dat heel anders dan nu. In die tijd moest je weten waar de familie logeerde en stuurde je faxen met updates naar het betreffende hotel. Mobieltjes waren er wel maar niet met het bereik van tegenwoordig. Rond de eeuwwisseling werkte ik voor een baas die ieder jaar met zijn familie ging varen in de Italiaanse wateren. Zijn boot lag in Genua en via Sardinië was het de bedoeling naar Cannes te varen. Maar op het water was er geen bereik met die oude mobieltjes. Dus hadden we afgesproken dat hij mij om de twee à drie dagen zou bellen als hij weer in een haven lag. Er was wel een fax aan boord maar het was zeer twijfelachtig of die het ook zou doen. Hij was nog niet de haven uitgevaren of er bleek een groot probleem te zijn bij één van de werkmaatschappijen. Van de drie RvB leden waren er twee op vakantie. Op zich prima maar voor deze plotselinge situatie wel erg weinig. We hebben op alle mogelijke manieren geprobeerd hem te bereiken, maar helaas. Uiteindelijk lukte het via de marifoon. Toen hij hoorde wat er speelde, was hij binnen twee dagen terug op kantoor. Wat dat betreft is er een hoop veranderd. Ook al is het vakantie, iedereen is tegenwoordig gewoon bereikbaar met de hedendaagse communicatiemiddelen. Het wordt alleen pas lastig als men op safari is in Afrika of ijsberen zoekt op de Noordpool.

Zoals gezegd ga ik in september op vakantie. Ik ben een groot fan van Italië en Frankrijk en heb dit jaar gekozen voor Italië. La dolce vita en dolce far niente. Het wordt twee weken genieten van het prachtige Comomeer, lekker eten, mooi weer, een prachtige omgeving, leuke stadjes en niet te vergeten de gastvrije Italianen. Ik wens jullie een mooie vakantie.Reacties via Disqus