Catch of the day
16 juli 2019

Summer time and the living is easy…Summer time and the living is easy… Vakantie is hét moment om eens wat afstand te nemen van je werk en met een frisse blik te kijken naar de kansen die je baan je kan bieden om zo je toekomstige carrière verder te ontwikkelen. Wat is jouw passie, waar krijg je energie van? Wat geeft je leven een kick? Waar liggen jouw talenten? Heb je recent jouw jeugddromen nog wel eens de revue laten passeren? Wat motiveert je?

De blog van Boekhandel van Rossum zal ieder kwartaal een paar thema’s verdiepen met leessuggesties, over uiteenlopende onderwerpen als het ontdekken van je persoonlijke waarden, het verder ontwikkelen van je kwaliteiten tijdens het werk, en het verscherpen van je leiderschapscompetenties.

In het boek Topvrouw in 7 stappen: jouw weg naar de boardroom prikkelt Annette Onrust, coach en trainer van vele succesvolle vrouwen, met de volgende uitgewerkte tips: ontdek je kracht, bepaal je koers, tackle de beren op je weg, houd je leven in balans, zorg voor impact, maak jezelf en je talenten zichtbaar, en oefen invloed uit. Een inspirerende en praktische gids met veel voorbeelden uit de praktijk.

Auteur van Het dertigersdilemma Nienke Wijnants schrijft in haar tweede boek Wie ben ik en wat wil ik? over de zoektocht naar zingeving. Wat te doen met vragen als: is dit nu alles? Waar doe ik het allemaal voor? Wat vind ik belangrijk in het leven? Wie ben ik nu echt? Wijnants daagt de lezer op filosofische en humoristische wijze uit om kritische vragen te stellen en zelf met antwoorden te komen.

Een filosoof en een leerling beginnen een ontroerende dialoog over hoe je je eigen leven kunt leiden in De moed jezelf te zijn: hoe in harmonie met jezelf en je omgeving te leven van Ichiro Kishimi en Fumitake Koga. De auteurs baseren hun ideeën over bevrijding van de behoefte om te pleasen op de inzichten van Alfred Adler, de pionier van de mindfulness beweging. Een opgeruimde geest maakt je leven overzichtelijk. 

Niet alleen zelfkennis maar ook zelfvertrouwen zijn nodig om de motivatie te kunnen vinden voor het creëren van een inventief en inspirerend leven. Meer zelfvertrouwen: Overwin je onzekerheid en bereik wat je wil is een handboek van Barbara Markway en Celia Ampel met strategieën, oefeningen en tips om je sterker in je schoenen te laten staan zodat je vooruit kunt in het leven.

De laatste tip is een klassieker: The 7 Habits of Highly Effective People: Powerful Lessons in Personal Change (vertaald in het Nederlands: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap). Covey’s universele principe is dat voor het bereiken van persoonlijke verandering het beter is te werken aan je eigen persoonlijkheid dan simpelweg een aantal regels voor succes na te leven. Het is een wijs en praktisch leerboek dat voor iedereen toegankelijk is en al meer dan 25 jaar door velen wordt gezien als hét boek dat hun loopbaan in positieve zin heeft beïnvloed. Ik neem het van de zomer mee!

Tips voor de zomer

De nieuwste roman van Elizabeth Gilbert (van Eten, bidden, beminnen) heet Stad van Meisjes en is het verhaal van een meisje van 19 dat in 1940 wordt ondergedompeld in de onconventionele theaterwereld van New York. Als zij een schandaal veroorzaakt staat haar leven op zijn kop. Het boek is lovend ontvangen voor het schetsen van een kleurrijk beeld van deze periode, het verhaal heeft diepgang en de personages zijn onvergetelijk. Net verschenen en nu al geprezen als parel!

David Nicholls, auteur van de bestseller One Day en scenarist van de hitserie Cold Feet, gebruikt ook een toneelgroep als setting voor zijn nieuwste boek. Eerste liefde volgt de ervaringen van de sombere Charlie die tot bloei begint te komen als hij Fran Fisher ontmoet. Zijn zomer pakt heel anders uit dan verwacht. Een melancholiek en geestig vakantieboek.

Een ongewoon huwelijk van Tayari Jones heeft net de Women’s Fiction Prize voor 2019 gewonnen met haar verhaal over een pas getrouwd stel dat plotseling uit elkaar gerukt wordt als Hij tot 12 jaar cel veroordeeld wordt voor een misdaad waarvan Zij weet dat hij die niet heeft gepleegd. Een eigentijdse, briljante en ontroerende roman over onvoorwaardelijke liefde en de complexiteit van relaties. 

Jeanette Winterson verweeft in Frankusstein het leven van Mary Shelley en haar creatie Frankenstein met de hedendaagse discussie over kunstmatige intelligentie, een geheim experiment in de catacomben van Manchester en... laat ik het niet helemaal weggeven. Winterson excelleert in haar exploratie van vrouw-zijn, man-zijn, geen van beiden zijn. Maar ook de gevolgen van de industriële en technologische revolutie, de liefde voor het leven, de drang dat leven te scheppen en de dood te verslaan beschrijft ze knap.

Een interessante Nederlandse auteur is Marijke Schermer. Zij heeft met Liefde, als dat het is een herkenbaar hedendaags echtscheidingsdrama geschreven. Schermer schrijft trefzeker en schetst personages van vlees en bloed, die je als lezer confronteren met je eigen opvattingen over eigentijdse mores in liefde en relaties.

Ik merk dat sommige klanten de zware politieke kwesties van het moment af en toe net te veel vinden en op zoek gaan naar afleiding. Ik heb – zelfs voor de meest literaire lezers – een heel toegankelijke oplossing! De Frans-Canadese schrijfster Louise Penny is bekend geworden met haar 13 boeken over het charmante dorp Three Pines, onvindbaar op de kaarten van de provincie van Quebec. Zij schrijft cozy murder mystery’s, waarin excentrieke personages, gezellige bistro’s met een heerlijke cuisine, en een strenge maar warme en integere hoofdcommissaris van de provinciale politie de ingrediënten zijn voor psychologische thrillers van niveau. Maar er is meer: bij het lezen van Penny’s eerste drie romans ontdekte ik dat de boeken vol zitten met literaire, filosofische en wijze citaten van bekende schrijvers, zoals Margaret Atwood en Marilyn Robinson. Ik ben er zelf helemaal verslaafd aan geraakt, net als veel van onze klanten. Het eerste deel heet Still life (er is geen vertaling beschikbaar).  Lees en herlees ze allemaal!

Prettige zomer!

BethBoekhandel van Rossum

Boekhandel van Rossum is een begrip in Amsterdam. Een boekhandel met een uitstekende reputatie. Vanaf de oprichting in 1929 hebben zij met hun buurt een sterke relatie opgebouwd en een hechte klantenkring verworven. Door hun onafhankelijkheid stellen ze hun eigen boekenaanbod samen. Daarbij houden ze hun klanten in gedachten. Die kennen ze dan ook goed. Er is altijd tijd voor een gesprek. Dat vinden ze ook een van de mooie dingen aan een boek; er met elkaar over kunnen praten. Dat zien ze als een prettige manier om met de ander in contact te komen. Dit beperkt zich niet tot Amsterdam en de Nederlandse taal. De eigenaresse, Beth Johnson, is van origine Amerikaanse en ontwikkelingswerker in Afrika. Veel klanten zijn expats en een op de drie is anderstalig opgegroeid. In 2017 zijn ze opgenomen in de lijst van 50 mooiste boekhandels ter wereld. De renovatie en uitbreiding van hun winkel in 2015 heeft daar mede voor gezorgd. Boeken kunnen je op een denkspoor zetten. Van Rossum helpt je daarbij.

 
Over dit blog

Boekhandel van Rossum deelt elke paar maanden enkele leestips met ons. Je kunt daar een gesprek of discussie over aangaan. Of over wat je zelf leest of zou willen lezen: winkel@boekhandelvanrossum.nl

 
Bestellen

Wil je een boek bij van Rossum bestellen? Dat kan via de website.

Reacties via Disqus