Catch of the day
20 april 2017

Staaltje KretologieHeb jij al eens ervaren hoe het is om in je Kracht te staan? Energie te ontvangen van jezelf door je Energetische Ik (terug) te vinden en zo juist voor het eerst in Jouw Kracht te staan? Want hoeveel Disruptie en Disbalans kan jij aan? Ook jij ervaart vermoedelijk dat Jouw Focus niet bereikbaar is, ‘de lijnen waren doorgesneden’ en dat jouw innerlijke stem zei: ik moet terug naar de kern, de essentie, de bron. Waarom zegt je innerlijke stem dit? Omdat je persoonlijke pad, je groei en je persoonlijke Effectiviteit tot Stilstand zijn gekomen. Herken je dit? Je Luistert niet naar jezelf. Je Ervaart niet meer. Je Bent niet meer. Je Voelt niet meer.

Ik kan nog wel even doorgaan, een paar A4tjes vol. Het is eigenlijk best verslavend. Sterker, ik kan een Geheel Unieke website maken vol Constructieve Adviezen in nietszeggende zinnen bijgezet met krachttermen. En dan ben ik natuurlijk Coach. Coach For Wellbeing, Strength And Energy lijkt mij wel wat. Enkel Hoofdletters. In Het Engels. Uit Context. Weinig Lidwoorden.

Die investering in mijn website en in mijn ontwikkeling als Coach For Wellbeing, Strength And Energy heb ik overigens als een deskundig cursist zo terugverdiend. Als ervaringsdeskundige, wie is het niet, creëer ik zo mijn eigen kerk met KvK inschrijving. Bovenstaande tekst op mijn LinkedIn en volgens mij ben ik dan klaar om met mijn Experience de wereld te verblijden. Is dit echt business? Twee keer googelen en kretologie lijkt een dankbare methode voor menig ondernemer om van niets iets of iets wat meer te maken. 

De blog Kreet+Logie maakte mij kritischer; tegenwoordig is het napraten in holle frasen, leuzen en zonder of uit enige context gemeengoed in de politiek (het Lubberiaans) en in reclame uitingen. De Volkskrant speelt op deze gewoonte in met de reclame Lees je de koppen of lees je de krant?. En ook dieetgoeroes weten al jaren hoe het moet. Hoe minder kennis jij en ik van de theorie en context hebben, hoe beter herkenbare krachttermen en leuzen zich lenen. Ik geef toe: ook ik maak mij schuldig aan kretologie. In vacatureteksten of aan de telefoon kan het zijn dat er een kreetje tussendoor glipt.

Maar wat mij vooral opvalt is dat Lifestyle goeroes divers therapeutenbargoens naar een zelfverklaard next level brengen. Ik ben het met ze eens.

‘In je kracht staan’ werd al in 2011 uitgeroepen tot meest vage term van het jaar door de website vaagtaal. Vaagtaal en volgers vechten hartstochtelijk tegen de verdere verspreiding van kretologie, aanstel-Amerikaans en gewoonweg het ontwijken van een duidelijke betekenis. Ook anderen verwonderen zich over de steeds wisselende, vernieuwde of lege betekenis van woorden en zinnen. Het begrip authenticiteit wordt volgens columnist Engelfriet bijvoorbeeld gebruikt als een advies of antwoord om ‘jezelf te blijven’ of ‘naar jezelf te luisteren’. Een advies waar, volgens Engelfriet, ‘iedereen het bij voorbaat mee eens is. Dat vind ik geen prima advies, maar een joekel van een open deur. Een advies is iets waar je wat aan hebt, een open deur kan iedereen zelf ook wel verzinnen.’

Dat is wellicht waarom de huidige coach/goeroe-kretologie nu een next level bereikt: een term als Persoonlijke Kracht is helaas geen advies, antwoord, verklaring, eigenschap of oplossing maar ‘werkt’ als een mantra 2.0. Als je niet oppast wel een dure overigens.Reacties via Disqus