Catch of the day
13 augustus 2020

Relaties, relaties, relaties!Op 30 april van dit jaar werd mijn eerste column geplaatst waarbij ik opende met de volgende alinea:

“Ik zou het liefst niet over het ‘C’ woord hebben geschreven. En dan heb ik het als mede-eigenaar van een Cateringbedrijf niet over die C. Ik ontkom niet aan die andere C.  De C van de pandemie die ons wereldwijd nu al bijna vier maanden in gijzeling houdt. Dat woord is namelijk wel heel mooi als kapstok te gebruiken voor een van de speerpunten in ons vak: Aandacht.”

Inmiddels leven we drie maanden verder en inmiddels zeven maanden met C. Door deze pandemie werd ook ons bedrijf hard geraakt. Wij opereren in een segment waar de clientèle van onze opdrachtgevers niet tot de jongsten behoren en dat betekende dat er heel 2020 geen diners van betekenis zouden worden georganiseerd. Derhalve lieten wij weten dat voor Aan Tafel Graag de anderhalve meter een meter te ver was. En hebben we ons mooie bedrijf beëindigd en kwamen we er weer achter wat een prachtig relatiebestand wij hebben en hoe belangrijk dat is.

Ik kom uit een ondernemersgezin waarbij zowel mijn vader als mijn moeder altijd zeer veel aandacht schonken aan zowel hun werknemers als hun gasten. Dit deden zij door verjaardagen nooit te vergeten maar ook werden er jaarlijks kistjes kersen rondgebracht bij relaties die ziek waren of hun partner hadden verloren. Ons werd ook geleerd om geen ruzie te maken want je wist nooit waar je iemand weer zou tegenkomen. Nu lukte dat niet altijd, niet bij mijn vader en ook niet bij mij, door een te stijfkoppige karaktereigenschap. Maar ons werd wel geleerd dat je aandacht moet hebben en houden voor iedereen in je omgeving.

Wij hielden een ‘garage-sale’ bij Aan Tafel Graag omdat wij natuurlijk wel wat ‘spullen’ verzameld hadden in de loop der tijd. Van Nespresso-apparaten (20 stuks) tot zwaar verzilverde Marokkaanse bruidstajines tot heeeel veel Chinese lepels. De uitnodiging via Facebook zorgde ervoor dat wij in 1 dag geheel waren uitverkocht. Collega’s, relaties en familie waren massaal gekomen. Via dit medium ontvingen wij eerder al de meest dierbare en prachtige afscheidswoorden. Via LinkedIn is ons bericht meer dan 10.000 keer gelezen. Dat betekent dus dat het besteden van aandacht aan iedereen om je heen op alle manieren ‘winst’ oplevert. En dan wil ik het niet over geld hebben maar vooral ook over de emotionele meerwaarde. Hoe fijn is het om ook in minder goede tijden te kunnen en mogen leunen op de vrienden en relaties om je heen. Met briefjes, bloemen, een high tea waardebon in het Waldorf Astoria, boottochtjes etc., allemaal hartverwarmend.

De mooie herinneringen voeren de boventoon want wat hebben we een leuke dingen meegemaakt. Bijvoorbeeld toen we een huwelijk verzorgden aan de Loosdrechtse plassen. 80 gasten op stoeltjes uitkijkend over het water waar bruid (7 maanden zwanger) en bruidegom op de voorplecht van een klassieke Riva motorboot langzaam in de verte aan kwamen varen. Op het moment dat ik dacht ‘als ze maar niet in het water vallen’ viel de hoogzwangere in lange witte jurk gehulde bruid in het water. De 80 gasten schreeuwden het uit van schrik. Boten die op dat moment ook op de plas voeren schoten allemaal te hulp. En op dat moment kroop de echte bruid uit het vooronder en zwaaide zij ons lachend toe. Humor van het bruidspaar, alleen beider ouders waren op de hoogte. Ik kon deze humor wel waarderen maar niet alle gasten konden dat … Een catering die wij nooit meer zullen vergeten.

Helaas zullen we ook niet de catering verzorgen voor het vreselijk leuke Zweeds-Nederlandse koppel dat hun huwelijk door Corona naar volgend jaar heeft moeten verplaatsen. Zij stuurden ons een heerlijk pakket L’Oréal producten (de aanstaande bruid werkt bij L’Oréal) omdat ze zo blij waren met het voorstel dat we voor ze hadden gemaakt. Toen de aanstaande bruid het pakket aanbood bij Primera vroeg de meneer achter de balie hoe ze mij kende …; hij bleek een oud-medewerker van de Hortus Botanicus Amsterdam waar wij jaren de catering hebben verzorgd voor VPRO Buitenhof. Volgend jaar gaan ze voor de zekerheid toch even vragen wat we dan doen, want het huwelijksdiner komt er hoe dan ook. Relaties, relaties, relaties!

 Reacties via Disqus