Catch of the day
23 juli 2020

Op zoek naar het Nieuwe Normaal!Hoe vergaat het jou in deze Corona-tijd? Met ups en downs neem ik aan? De antropologe Jitske Kramer heeft een handige verbeelding gemaakt van de fasen waarin een cultuurschok - want dat is het - verloopt. Ik gooi ‘m er meteen maar in! Iedereen gaat er in zijn eigen tempo doorheen.

Na de Honeymoon-periode (leuk! minder reistijd!) komt de eerste cultuurschok, waarbij de 1,5 metermaatregelen toch lastiger blijken dan je dacht. Als je daar aan gewend bent en je de basisaanpassingen hebt aanvaard, volgt een 2e cultuurschok. Het gaat knagen aan onze normen en waarden. Het is allemaal wat ingrijpender dan we dachten en de terugkeer naar de oude situatie duurt toch langer dan we verwachtten. Sommigen hopen dat alleen de basisaanpassingen (thuiswerken - 1,5 meter, mondkapje OV) voldoende zijn.

Anderen willen juist nu de situatie aangrijpen om al langer bekende problemen zoals klimaatverandering, vliegen, ongebreidelde groei, menselijk welzijn (denk aan de burn-out piek van de laatste jaren) aan te pakken.

Uiteindelijk zullen we in de terugkeerfase komen en zullen de maatregelen – door de komst van een vaccin bijvoorbeeld - niet meer nodig zijn en kunnen we terugkeren naar hoe het was. Iedereen blij?  Dat niet, houd na de eerste euforie maar rekening met een terugkeerschok. We willen niet meer iedere dag in de file, we balen van de hoge CO2-uitstoot en thuiswerken heeft beslist zijn voordelen!  En zeg nou zelf: die rust is eigenlijk wel erg aangenaam……

Waar zit jij in dit proces? Ikzelf zit een beetje tegen de terugkeerverwachtingen en een toekomstige terugkeerschok aan. Het oude normaal hoeft voor mij toch niet meer terug te keren, hoezeer ik daar wel ruime tijd op gehoopt had. Maar hoe kom je dan bij dat “nieuwe normaal”? 

Het antwoord heb ik nog niet. Maar in mijn praktijk ben ik aan de slag met organisaties om dat helder te krijgen.

Wat heb ik ontdekt: Tot mijn verrassing is het vertrouwen in deze tijd met name door het Zoomen en MS-teamen gegroeid. Collega’s hebben elkaars thuissituatie beter leren kennen. Kinderen die de aandacht vragen, de hond die dringend uit moet, de bel die gaat, de partner die door het beeld loopt. Menselijke aspecten voeren de boventoon. Aandacht voor small talk, een uurtje over hoe het gaat is belangrijker dan aandacht voor effectiviteit en efficiëntie. Medewerkers en collega’s voelen zich veilig om zich uit te spreken.

Mijn advies: ga met je collega’s, manager, leidinggevende in gesprek om te delen wat jullie persoonlijke ervaringen en inzichten zijn, wat was positief, wat heb je gemist? Maak een moodboard met de + en – met foto’s, persoonlijke beelden en inzichten en deel die. Stel vragen bij de “normale” gang van zaken. Oude prioriteiten blijken plots niet meer zó erg te gelden. Nieuwe manieren van samenwerken blijken ook goed te werken, het scheelt enorm veel reistijd. Spreek vrijuit, deel nieuwe inzichten en oplossingen en hak lastige knopen eindelijk eens door! Richt zo samen een Nieuw Normaal in.

Never waste a good crisis!

 

 

Rob van der Westerlaken
Partner Perpetuum Organisatieontwikkeling

 

 Reacties via Disqus