Catch of the day
16 juli 2020

Op zoek naar een nieuwe baan... Wat trek je aan? 

De eerste indruk die je maakt is enorm belangrijk voor de rest van je sollicitatiegesprek. Daarom is het van belang dat je goed gekleed gaat. En goed gekleed zijn zorgt er vervolgens voor dat jij je zelfverzekerder voelt, en daarmee je kans vergroot op die leuke baan. Zeker in ‘coronatijd’ mag je zeer dankbaar zijn als je één van de gelukkige kandidaten bent die op gesprek mag komen. En dan moet je die kans dus wel pakken.

 

Bron: @DamselinDior

Rood is een krachtige kleur. Kom je door de zenuwen in sollicitatiegesprekken minder sterk over dan je bent? Trek dan iets roods aan. Het kan je helpen. Maar heb jij een krachtige persoonlijkheid, blijf dan weg bij rood. En kies voor een neutralere tint als groen of blauw.

In deze blog geen kant-en-klare sollicitatielooks maar advies waarmee jij zelf de beste outfit kunt creëren voor je sollicitatie. Op één ongeschreven regel na dan. Voor een sollicitatie kleed jij je altijd iets netter dan op een gewone werkdag. Hiermee laat je zien dat jij je potentiële werkgever serieus neemt én jij jezelf goed kunt presenteren. Maar dan moet je wel weten wat gepast is bij die werkgever.

van links naar rechts: geruit jasje en zwarte broek van Joline Jolink | blauw pak van Suistudio

Strak in het pak hoeft niet meer: representatief is de norm. Maar stel, je wil wel een jasje of pak aan - een jasje geeft tenslotte toch kracht, dan kun je het pak ook iets informeler maken door een mooie top onder het jasje te dragen. Of van een jasje en broek, wat officieel geen setje is, een setje maken. Ik zou alleen wegblijven van een t-shirt onder een jasje. Een t-shirt met jasje is een geweldige outfit voor een gewone werkdag maar oogt, naar mijn idee, voor een sollicitatie al snel te informeel.

Doordat het huidige ‘representatief’ nog steeds per branche en organisatie erg kan verschillen is het slim om je vervolgens in de werkgever te verdiepen, om er zo achter te komen welke stijl passend is. Kijk eens op de website van het bedrijf bij medewerkers of bij de kernwaarden. Bekijk de LinkedIn pagina’s van de mensen waarmee jij je sollicitatiegesprek hebt. Maar ook de pagina’s van medewerkers op jouw functieniveau in het algemeen. Wat dragen zij?

van links naar rechts: Jolien Jolink | Gestuz | Ivylee Copenhagen

Kleur doet veel met je uitstraling. Het rode pak uit de eerste foto zet je meteen in je kracht maar is ook dominant. Vergelijk dit met de natuurlijke warme tinten uit bovenstaand beeld. Deze hebben een hele andere uitstraling, zachter. En ogen ook informeler dan de koele zwart-, blauw-, grijs- en wittinten uit het beeld daarboven. Solliciteer je bij een zakelijke dienstverlener of bij een MVO die zich hard maakt voor een duurzame wereld? Welke stijl past het beste bij welke werkgever? Denk daarover na voordat je een outfit samenstelt.

Lees de vacaturetekst nog eens aandachtig. Hier kun je heel veel uithalen. Je staat meteen met 1-0 voor als jij met je kleding laat zien wie zij zoeken. Dus, als er bij de functie-eisen staat; ‘accuraat’ of ‘nauwkeurig’ laat dit dan ook in je kleding zien. Een pak aantrekken dat ‘pre-corona’ perfect zat, maar nu aan de krappe kant is geworden, niet mooi meer zit, is geen goed idee. Wat je zegt kan in twijfel worden getrokken door ‘hoe niet zo nauwkeurig’ jij jezelf presenteert. En ik heb het gezien, het gebeurt! En als er in de vacaturetekst staat, ‘energiek persoon’ of ‘een doener’ en je hebt kleding aan waarin jij je niet lekker kunt bewegen dan kun je die gevraagde energie ook niet laten zien. Of als er ‘creativiteit’ in de functie van je wordt verwacht. Dan is het sollicitatiegesprek meteen een mooie kans om je creativiteit, hoe subtiel ook, alvast in je outfit terug te laten komen.  

.

van links naar rechts: blouses van LaDress | rok van Baum und Pferdgarten | enkellaarsjes van Humanoid | roze pumps Lodi via Orangebag | sandaal met hak Lodi van Orangebag | zwarte rok van studioRUIG

In bovenstaand beeld wil ik vooral de verschillen in stijl en uitstraling laten zien. Kijk naar de kleding an sich en niet naar het totaalplaatje want er zit geen complete sollicitatielook bij ;-) Zie de verschillen in uitstraling tussen de lichte open kleuren en de meer gesloten donkere kleuren. Maar ook het verschil in uitstraling tussen een strakke rok of een wijde, meebewegende rok.

Stel er wordt een spontane en enthousiaste management assistent gevraagd maar jij weet van jezelf dat je tijdens een sollicitatiegesprek zenuwachtig bent en hierdoor wat ‘stug’ overkomt. Dan kan een ‘vrolijke’ meebewegende rok iets van je karakter laten zien dat op dat moment minder zichtbaar is in je gedrag. En het omgekeerde geldt uiteraard ook. Kom jij heel spontaan over waarbij door je enthousiasme wel eens aan je daadkracht wordt getwijfeld? Kies dan juist voor strakkere (krachtigere) vormen en donkere kleuren.

Kortom, je hebt maar 1 eerste keer om zoveel mogelijk van jezelf te laten zien. Ieder mens heeft karaktereigenschappen die meteen zichtbaar zijn en aspecten die je pas ziet als je iemand langer kent. Kleding kan je hierbij helpen.

En wellicht geheel overbodig maar...

  • Zorg ervoor dat je kleding altijd schoon, gestreken en onbeschadigd is. Zorg dat je schoenen schoon en gepoetst zijn.
  • Zorg ervoor dat je kleding goed past en er geen knopen ontbreken of zomen los zitten.
  • Transpireer je snel? Trek dan geen effen gekleurde top aan waarin zweetplekken zichtbaar kunnen worden (of gebruik armpads - te koop bij de drogist)
  • Wees je bewust van de sieraden die je draagt. Denk na over het verschil in uitstraling tussen veel en weinig sieraden, maar ook over het verschil tussen goedkopere sieraden of écht zilveren of gouden sieraden.
  • Denk ook na over je jas en je tas. Deze zijn ook een onderdeel van je outfit en het moet bij elkaar passen.
  • Durf echt iets van jezelf in je outfit te laten zien.

Tip van Lis! Open schoenen naar kantoor. Dit was decennialang een ‘no-go’ maar mag tegenwoordig. Maar wel met verzorgde voeten en gelakte teennagels. Maar voor een sollicitatiegesprek zou ik ze toch in de kast laten staan.

 

van links naar rechts: Cosstores | Ivylee Copenhagen

Wanneer je wilt laten zien dat je creatief of accuraat bent, dan kun je in de kleding ook kleine verrassende details laten zien. Zoals in de geplooide achterkant van dit gebreide (vest)jasje of het metallic detail in de neus van de schoen.

Vergeet niet: een werkgever wil het niet alleen horen maar het ook meteen kunnen zien. Daar kun jij ze dus prima een handje bij helpen tijdens je sollicitatiegesprek. Pak die kans, verbaal maar ook non-verbaal!

 

 

beYOUtiful, Lis

 

Mocht je stijlvragen of suggesties hebben waar jij graag meer over wilt lezen, laat het via info@pro-assistance.nl weten. En je kunt @listentolis op Instagram, de website www.listentolis.nl en Pinterest volgen voor meer inspirerende styling tips & tricks tussen de artikelen door.

 

 Reacties via Disqus