Catch of the day
26 juli 2019

Op mijn plekNa de middelbare school wist ik als een van de weinigen van mijn leeftijd welke vervolgopleiding ik wilde gaan doen, namelijk MBO Marketing & Communicatie. Waar deze opleiding uiteindelijk toe zou gaan leiden wist ik natuurlijk nog niet, maar het werd een mooie, leerzame zoektocht. Althans zoektocht, dat was het juist niet. Ik heb nooit gezocht, ik maakte mijn keuzes altijd op gevoel, en uiteindelijk ben ik beland op de plek waar ik nu ben.

Na mijn eerste opleiding MBO Marketing & Communicatie met verschillende stages was ik verkocht, dit was echt het vakgebied waar ik in verder wilde. Logisch was dan ook de keuze voor een vervolgstudie HBO Communicatiemanagement. Tijdens deze studie kreeg mijn loopbaan echt vorm door specifieke keuzevakken te volgen en een stage te lopen in het buitenland. 

Vmbo-MBO-HBO

Vroeger wilde ik na de lagere school eigenlijk direct door naar de Havo maar achteraf gezien ben ik blij dat ik een andere route heb doorlopen. Door een Mbo-opleiding en vervolgens Hbo-niveau te volgen, heb ik het marketing en communicatie vak vanuit verschillende invalshoeken leren kennen.

Vliegende start

Nog voor ik mijn opleiding had afgerond, vond ik een baan als marketing en communicatiemedewerker. Ik maakte een vliegende start in een baan waar ik mijn creativiteit en kennis direct kon toepassen. Deze vliegende start bleek achteraf niet alleen werk technisch leerzaam; ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling is het heel goed geweest. Toen ik me vervolgens verder wilde specialiseren, ben ik mij gaan verdiepen in de wereld van de online content en marketing.

Je weet steeds beter wat je niet wilt

Marketing en communicatie beslaat een breed vakgebied waar elke organisatie en branche zijn eigen draai aan geeft. Niet zo gek dus dat je af en toe ergens binnenstapt waar de werkwijze niet aansluit bij wat jij wilt of kunt. In de loop van de tijd leer je daardoor steeds beter wat je wel óf juist niet wilt!

Naast vakinhoudelijke zaken, krijg je in iedere baan ook te maken met verschillende organisatieculturen, situaties, collega’s. Allemaal belangrijke punten die vaak onderschat worden wanneer mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan. Je brengt veel tijd (maanden/jaren, misschien wel je leven?) door op die werkplek, met die specifieke collega’s, dus het is heel belangrijk een omgeving te vinden die bij jou past.

Na een aantal jaar maakte ik de overstap naar een baan aan de bureauzijde bij een marketing en communicatie adviesbureau. Ik kan dit iedereen, die werkzaam is binnen dit vakgebied, aanraden. Het is enorm goed voor je ontwikkeling als professional. Je werkt bij zo’n bureau voor uiteenlopende opdrachtgevers/organisaties. Heel afwisselend, divers, vaak is het hollen of stilstaan, maar bovenal leer je heel erg veel.

Vervolgstap

Op enig moment wist ik in welke richting ik me verder wilde ontwikkelen en hoe mijn vervolgstap eruit zou moeten gaan zien.

Via Lonneke van Pro Assistance ben ik terechtgekomen aan de klantzijde bij Novak, waar ik als marketing en communicatie medewerker aan de slag ben gegaan. Ook al werk ik hier pas een paar maanden, ik voel mij nu al helemaal op mijn plek.

De organisatie is voortdurend onderhevig aan veranderingen, zowel intern als extern. Met extern bedoel ik in dit geval de doelgroep waar we voor werken: mkb-accountants. Met de juiste communicatie en mindset kunnen wij een belangrijke bijdrage leveren aan de veranderingsprocessen en kunnen we de eventuele weerstand die verandering soms oproept zoveel mogelijk beperken.

Ik vind het erg interessant me vanuit mijn marketing en communicatierol te mogen verdiepen in de mkb-accountants. De rol van deze beroepsgroep verandert steeds meer in een adviseursrol, waarbij ook automatisering en thema’s als zelfkennis en reflectie een grote rol spelen. Tijdens ons aanstaande evenement - Dag van de mkb-accountant - zullen we aan al deze aspecten aandacht besteden. Ik noem het óns evenement, want zo voelt het al.

Door deze uitdagende, gevarieerde functie vanuit het Ondernemershuis in het centrum van Den Haag, met fijne collega’s en een goede balans tussen werk en privé, kan ik wel zeggen dat ik echt op mijn plek zit.

Ik kijk uit naar alles wat er gaat komen en hoop me hier in deze functie zeker nóg verder te kunnen ontwikkelen.

 

 Sharon Hotinga

 Reacties via Disqus