Catch of the day
28 oktober 2015

Niets nieuws onder de zonAfgelopen zaterdagavond had ik een inspiratieloze avond en belandde ik in een luie houding op de bank. De tv gids beloofde ook al weinig zinvols voor die avond. Hoe is het mogelijk dat er zoveel zenders zijn en dat er zoveel nutteloze onzin wordt uitgezonden! Blijkbaar denkt de gemiddelde Nederlander hier toch anders over. Die bedenksels worden toch niet voor niets geproduceerd? Mensen vinden hun banen hierin, er wordt (fors) geld verdiend. Programma’s worden als zoete koek gepresenteerd en we happen het zonder na te denken naar binnen. Hoe zou dat gaan tijdens zo’n brainstorm- of creatieve sessie? “Laten we iemand die zich een ster voelt of BN’er denkt te zijn op schaatsen binden, in een salsajurk hijsen of van een duikplank laten springen. Ja, leuk!” Over smaak valt echt te twisten.

Zingende doden

Er kwam een nummer van Herman van Veen in mij op. Zingende Doden. Hierin zitten mensen van een nette nieuwe wijk huis aan huis uitgeteld, uitgezakt en uitgepraat voor de buis. Als de wereld zou vergaan zou niemand het in de gaten hebben, want ze zitten aan de beeldbuis vastgekleefd. In geen enkele woning mist men het leven en de liefde nog. Er wordt geen plaat beluisterd en geen boek meer gelezen. Er is geen vreugde meer, geen bewondering, er is geen hartstocht meer en zelfs niet eens meer angst. Het wordt een poppenkraam.

Nu houd ik op z’n tijd wel van een quiz en ook daar mag iedereen van alles van vinden. Ik vind het wel aardig om te weten hoe het met mijn algemene kennis is gesteld. Meestentijds overigens helaas belabberd. Mijn interesse ging zaterdagavond uit naar één programma in het bijzonder: De Grote Bijbelquiz.

Niets is nieuw

Nog los van de quizvragen vond ik dit een buitengewoon interessant programma waar ik lang over heb nagedacht. De samenstelling van de 4 teams was knap gedaan: onder andere een praktiserend protestant en een moslim die de bijbel uit nieuwsgierigheid en culturele interesse leest. Saaie, behoudende types? Mwaw, zo zou ik Ruud de Wild en Abdelkader Benali niet typeren. Het gaat mij niet om de vraag of je en zo ja, wélk geloof je aanhangt, maar het viel mij met name op dat alle, maar dan ook álle grote vraagstukken terug te voeren zijn op het ontstaan van de mensheid en de vorming daarvan. Mensen worstelen door de eeuwen heen met volstrekt dezelfde dilemma’s. Niets is nieuw.

Strakke discipline

Het plannen van je uitgaven, het voorkomen van onnodige schulden. Wees tevreden met wat je hebt. Microfinanciering? Bestond al. Waren zelfs wetten voor. Ook voor het wel of niet berekenen van rente en de duur hiervan. Over het kwijtschelden van leningen. Hebzucht? Oorzaak bankencrisis?

Waarom zag de profeet Daniël er zo goed uit? Hij hield zich aan de gegeven voorschriften om louter groenten en water te nuttigen. Die voedingsadviezen zijn al lang geleden opgeschreven en gegeven. Leef en eet met de seizoenen. Hoeveel boeken zijn daar de laatste jaren niet over geschreven en iedereen denkt dat ze hét nieuwe dieet hebben gevonden. Niets is nieuw; je moet alleen de discipline hebben om de richtlijnen te willen volgen.

Terug naar de kern

Er worden je zoveel zogenaamde nieuwe inzichten gegeven maar ten principale is niets nieuw. Verdiep je eens in de geschiedenis van een (levens)vraag! Je zult verbaasd staan hoe simpel het antwoord kan zijn. Ik zeg niet dat de uitvoering makkelijk is en dat de verleidingen niet groot zijn, maar dwing jezelf eens terug te gaan naar de kern. In alle opzichten.

Geschiedenis: dat vak hadden ze nooit uit het onderwijs moeten schrappen!

Wie won de Bijbelquiz? Twee overtuigde moslims en een belijdend boeddhist. Als dat geen bewijs is van volledige integratie in plaats van culturele assimilatie.Reacties via Disqus