Catch of the day
10 augustus 2016

Meer-dagMocht je de neiging hebben de wereld soms wat donkerder te zien dan hij is, dan helpt het huidige “zomer”-weer bepaald niet. Het lijkt wel herfst. Voor mijn idee moet de zomer nog steeds beginnen, maar ik ben bang dat we heel langzaam het najaar in zullen glijden zonder die vrolijke zomerkriebels gevoeld te hebben. Die heerlijke langgerekte avonden. Stralende ochtenden waardoor je zoveel zin in de dag krijgt. Blije en verdraagzame mensen. Helaas. Je hoort geen vogel fluiten, mensen lopen met gebogen hoofd en afhangende schouders over straat, in de ochtend is het laat licht en de avonden worden al weer korter. Op kantoor zijn we eigenlijk nooit ziek (afkloppen), maar de laatste weken gaat het minder florissant met onze club. Verkouden, warmte/koude-aanvallen, griepverschijnselen. Het wordt dus tijd dat de zon zich alsnog laat zien. Door de weermannen/-vrouwen is ons dat (wederom) beloofd vanaf a.s. weekend. Daar houden we ons dan maar aan vast.

Nodige verandering

Een zonnige dag zou ons volgende week zeer welkom zijn. Vorig jaar zijn we voor het eerst met elkaar “de hei” op gegaan. Normaliter bleven we met dat soort gelegenheden altijd gewoon in ons eigen huis. We hadden onze bespreekpunten, die onder begeleiding van een facilitator serieus werden afgewerkt. Die jaarlijkse sessie werd op den duur toch wat sleets en je kreeg het gevoel vast te komen zitten in je eigen denkpatroon. Om dit patroon te doorbreken leek het ons goed om onze neus eens buiten de deur te steken. Een andere omgeving en andere aanpak kunnen zorgen voor een frisse kijk op de zaak. Om zo te komen tot nieuwe ideeën, andere inzichten te krijgen en om plannen te kunnen maken voor het komende jaar. Het lijkt altijd lastig om hier tijd en ruimte voor vrij te maken, maar het is net als met sporten: heb je het eenmaal gedaan, dan voelt het zó goed.

Pieken en dalen

Het lijkt alsof een aantal jaar geleden de werkseizoenen veel duidelijker waren gekaderd. Tussen Kerst en Oud & Nieuw lag de BV Nederland stil en in juli en augustus stond alles op een lager pitje. Met één collega heb ik in augustus wel eens het magazijn opgeruimd omdat de telefoon helemaal niet ging, procedures rond opdrachten stil waren komen te liggen en kandidaten zich klaarblijkelijk op het strand vermaakten. Zo is het – gelukkig – niet meer. Procedures hebben soms wel een wat langere doorlooptijd in deze periode, maar het werk valt niet meer helemaal weg. Sterker nog: nieuwe opdrachten blijven gewoon binnenkomen. Alsof er geen zomerreces meer bestaat. Dat het weer van slag is en er dus geen duidelijke seizoensverschillen meer zijn is jammer, maar dat de seizoenen geen pieken en dalen in werkdrukte meer kennen vind ik niet erg.

Vrije gedachten

Toch nemen wij het er dit jaar in augustus een klein beetje van. Hoewel een hei-dag eigenlijk gewoon werk en geen verzetje is, maken wij er nu wel een combi van. Met ons hoofd in de wind, zodat we onze gedachten alle kanten op kunnen laten waaien, maken wij van onze hei-dag dit jaar een meer-dag. Daar hebben we dan die zonnige dag dus wel voor nodig. Dat is beslist een belangrijk deel van de fun. De telefoons gaan uit, we laten de gedachten de vrije loop, en met de zon op onze snoeten gaan we lekker brainstormen met elkaar – al varend op een boot op de Friese meren. Ik kijk er naar uit.Reacties via Disqus