weten wat er speelt
kennis delen

Liever vrij

26 oktober 2016

Voor het eerst in de geschiedenis loopt er op de werkvloer een generatie rond die plezier in het werk belangrijker vindt dan vastigheid en een vet salaris. Onderzoeker Ondrej Palicka (een 25-jarige Tsjech) ploegde zich voor zijn studie aan de Erasmus Universiteit door data uit 47 landen heen en kwam overal ditzelfde beeld tegen. Typisch generatie Y: saai werk of suffe collegae? Laat dat vette salaris en die dikke auto dan maar zitten. De jonge medewerkers uit de bouwjaren 1980-2000 vertrekken dan gewoon.

Verschil met eerdere generaties

Er is sprake van een echte wijziging in de wensen en verwachtingen van deze nieuwe generatie met alle voorgaande. Managers moeten zich dit verschil goed realiseren. Hoewel generatie X aanvankelijk dezelfde zulke hoge verwachtingen en principes had als generatie Y, liet die ze snel varen. Managers moeten echter niet verwachten dat de medewerkers van generatie Y ook wel zullen “meebuigen”. Worden deze jonge collega’s beloond op punten als een carrière met kans op promoties en bedrijfshiërarchie, dan slaat de manager de plank helemaal mis.

De nieuwste generatie medewerkers wil steeds uitdagender projecten, wil nieuwe dingen leren en samenwerken met écht leuke collega’s. Ze willen enthousiast kunnen blijven over hun werk en de betekenis daarvan kunnen blijven inzien; je moet ze dus blijven uitdagen of ze zijn weg. Dat verschil met eerdere generaties is met name ook te verklaren uit de grote technologische vooruitgang in de jaren negentig, aldus de jonge econoom. Dat heeft het dagelijkse leven ingrijpend veranderd. Er zijn geen grenzen meer en grenzen worden ook niet meer gevoeld.

Generatie Y wil zich vrij en gelukkig voelen met interessant werk. Is het niet hier en nu, dan helpt internet wel. Dat zit in de jongste generatie ingebakken. Deze ingebakken kenmerken van generatie Y zullen er ook nog zijn als ze 50 zijn. Wellicht zullen ze als ze ouder worden iets meer interesse krijgen in een goed loon en gezinsvriendelijke werktijden. Maar het vrije gevoel en de drang naar vrijheid zal bij hen nooit veranderen of verdwijnen.

Ontwikkelingen op de werkvloer

Interessant is het om de ontwikkelingen op de werkvloer eens onder elkaar te zetten. In de meeste organisaties zijn ze nog alle vertegenwoordigd, met uitzondering van de stille generatie.

DE STILLE GENERATIE (1928-1944):
- vindt werkzekerheid erg belangrijk
- is risicomijdend met een hekel aan avontuur
- werkt hard en is afhankelijk
- loyaliteit en veiligheid zijn belangrijk

BABYBOOMERS (1945-1964):
- zeer competitief
- respect voor autoriteit en hiërarchie
- focus op werk (vaak ook workaholic)
- gek op promoties, titels en waardering

GENERATIE X (1965-1979):
- onafhankelijk; vrienden en familie komen op de eerste plaats
- waarderen een balans tussen werk en privé
- werkplezier en uitdagingen zijn van belang
- minder loyaal naar de werkgever

GENERATIE Y (1980-2000):
- dynamisch, zelfverzekerd, direct
- gebruikt veel technologie (o.a. sociale media)
- verliest vaak enthousiasme in het werk
- houdt van comfort en flexibele werktijden
- is dol op vrijheid

De grote verschillen tussen de generaties zijn voor managers lastig wanneer met grotere groepen als één team de door de organisatie gevraagde prestaties geleverd moeten worden. Maar we moeten het ook niet overdrijven. Als je naar bovenstaande ontwikkelingen kijkt zit er een duidelijke en geleidelijke ontwikkeling in. En wanneer we de oudere generaties stimuleren iets van de dynamiek, het enthousiasme en het gebruik van technologie van de jongste generatie werknemers zich eigen te maken, zal dat de prestaties en het werkplezier van allen zeker stimuleren.

 

Bron: Het Parool van 24 september 2016