Catch of the day
18 december 2018

Lichtpuntjes in de boekenwereldIn de donkere dagen tegen het einde van het jaar zijn er gelukkig genoeg lichtpuntjes te vinden in de boekenwereld!

Michelle Obama heeft een toegankelijke en interessante autobiografie geschreven. In Mijn verhaal vertelt zij hoe ze heeft geprobeerd de balans in haar gezinsleven en haar eigen professionele loopbaan te handhaven tijdens de presidentiële jaren van haar gedreven man. Een plezier om te lezen!

Eén van mijn favoriete auteurs is Barbara Kingsolver, waarschijnlijk het meest bekend door De gifhouten bijbel. In haar nieuwste roman Unsheltered (nog niet vertaald) neemt ze de alledaagse wereld van nu onder de loep. De personages waar het om gaat waren ooit succesvolle professionals die tot hun ontzetting ontdekken hoe het bestaan plotseling onzeker kan worden. Financiële stabiliteit blijkt een mythe, een huis zonder fundering en duur geschoolde kinderen die geen werk kunnen vinden – dat alles behandelt Kingsolver op scherpe en compassievolle wijze. Een boek om van te genieten en om nog eens over na te denken!

De tekenaar van Fokke en Sukke, neerlandicus Jean-Marc van Tol, heeft met Musch het eerste deel van een opzwepende trilogie over Johan de Wit geschreven. Wisten jullie dat stadhouder Willem II in 1650 heeft geprobeerd om Amsterdam aan te vallen? Dit is een op feiten gebaseerde avonturenroman over de intriges in Den Haag in deze periode. Ik heb het met ingehouden adem gelezen. Heerlijk spannend!

Verder is Grand Hotel Europa net verschenen, de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer. Het boek is direct uitgeroepen tot roman van het jaar. In een lyrische, theatrale stijl – met gevoel voor satire – overdenkt een Venetiaans schrijver een verloren liefde, terwijl hij de gasten van het illustere, in verval geraakte hotel steeds beter leert kennen.

De talentvolle Bregje Hofstede schreef Drift, een intrigerend, nietsontziend verhaal over een jonge vrouw die haar jeugdliefde trouwt, maar op een nacht besluit bij hem weg te lopen.

We dromen allemaal wel eens van een radicale carrièreswitch. Hoe zou het zijn om als housekeeper op een Schots kasteel te leven? Josephine Rombouts ondervond het aan den lijve toen ze vijf jaar lang met haar gezin de huishouding verzorgde in een Downton Abbey-achtige setting. Haar boek Cliffrock Castle is een heel ontspannend verhaal met vele humoristische momenten.

Tot slot aandacht voor een van de best verzorgde en meest inspirerende boeken van het jaar: 1001 vrouwen in de 20ste eeuw. Els Kloek selecteerde een aantal door deskundigen beschreven vrouwenlevens aan de hand van de criteria prestatie en reputatie. Vormgever Irma Boom maakte er een prachtig boek van; over de carrières van wetenschapsters, actrices, verzetsvrouwen, weldoensters, popsterren, politici en andere vrouwen in beroepen waarin ze dagelijks excelleren. Een boek dat voor jaren als naslagwerk zal dienen.

Iedereen hele fijne feestdagen en veel leesplezier gewenst.

BethBoekhandel van Rossum

Boekhandel van Rossum is een begrip in Amsterdam. Een boekhandel met een uitstekende reputatie. Vanaf de oprichting in 1929 hebben zij met hun buurt een sterke relatie opgebouwd en een hechte klantenkring verworven. Door hun onafhankelijkheid stellen ze hun eigen boekenaanbod samen. Daarbij houden ze hun klanten in gedachten. Die kennen ze dan ook goed. Er is altijd tijd voor een gesprek. Dat vinden ze ook een van de mooie dingen aan een boek; er met elkaar over kunnen praten. Dat zien ze als een prettige manier om met de ander in contact te komen. Dit beperkt zich niet tot Amsterdam en de Nederlandse taal. De eigenaresse, Beth Johnson, is van origine Amerikaanse en ontwikkelingswerker in Afrika. Veel klanten zijn expats en een op de drie is anderstalig opgegroeid. In 2017 zijn ze opgenomen in de lijst van 50 mooiste boekhandels ter wereld. De renovatie en uitbreiding van hun winkel in 2015 heeft daar mede voor gezorgd. Boeken kunnen je op een denkspoor zetten. Van Rossum helpt je daarbij.

 
Over dit blog

Boekhandel van Rossum deelt elke paar maanden enkele leestips met ons. Je kunt daar een gesprek of discussie over aangaan. Of over wat je zelf leest of zou willen lezen: winkel@boekhandelvanrossum.nl

 
Bestellen

Wil je een boek bij van Rossum bestellen? Dat kan via de website.

Reacties via Disqus