Catch of the day
20 mei 2020

Keuzes maken vanuit aandachtAandacht, een veelgehoord woord in deze tijden van de coronacrisis. Omdat een deel van ons gebruikelijke leven stil ligt is er meer aandacht voor elkaar, voor iedereen die onze hulp nodig heeft, voor de natuur, voor de wereld om ons heen. Aan kleine geluksmomenten, die door de waan van de dag wel eens aan je aandacht ontsnappen, geven we nu meer betekenis.

De waarde van aandacht

Aandacht geven heeft voor mij persoonlijk meer betekenis gekregen tijdens een opleiding coaching & counseling. Een onderdeel van de opleiding was het doen van een coaching traject met een onbekende om te oefenen. Dit maakte ons als beginnende coaches best zenuwachtig. We hadden nog geen ervaring, nog niet zoveel kennis en de rollenspelen tijdens de colleges waren al spannend genoeg. Zouden we de ander niet beschadigen?

De reactie van onze docent heeft de keuzes die ik vervolgens in de rest van mijn leven maakte mede bepaald: “Maak je vooral niet druk over theorie of modellen. Bedenk wat een geschenk je iemand geeft door alleen al aandacht te geven. Want wie luistert er nu nog echt naar een ander?”

Ze had gelijk. In een snel veranderende wereld, waar multitasking de norm lijkt en een Whatsapp bericht versturen tijdens een verhaal van je kind dagelijkse kost is, bleek luisteren met volle aandacht de sleutel tot mooie inzichten en gewenste verandering.

Aandacht in de praktijk

Ik heb deze ervaring meegenomen in mijn werkzaamheden als freelance managementondersteuner. Goede opvang regelen voor de kinderen zodat ik met volle aandacht mijn werk kon doen. Na het werk mijn hoofd bewust leeg maken en weer helemaal moeder zijn. Het heeft me ook doen beseffen dat aandacht iets is waarmee je je kan onderscheiden. Ik probeerde de extra stap te zetten door aandacht te geven aan de manager voor wie ik werkte, met al zijn of haar verschillende behoeftes. Niet altijd even gemakkelijk. Het betekende wel eens tijd nemen voor een gesprek terwijl een berg werk op me lag te wachten. Maar als het me dan lukte de specifieke behoefte boven water te krijgen en daaraan te voldoen, konden we samen veel moois bereiken. Zo probeerde ik meerwaarde te creëren door het geven van aandacht.

Keuzes vanuit aandacht

Via Pro Assistance kreeg ik op een gegeven moment een interimopdracht waar ook HR taken in voor kwamen. Dat was een mooie uitdaging. Ik werd me steeds meer bewust van de impact die HR op de business kan hebben. Mijn kennis en ervaring waren echter nog niet toereikend om als business partner op te treden en ik stond voor een keuze. Wilde ik mij verder ontwikkelen in dit mooie vakgebied dan zou ik een opleiding moeten doen. Ik twijfelde over deeltijd HBO. 4 jaar studeren…… Zou ik dat volhouden? Kon ik dat wel? En de combinatie met werk en gezin? Er schoten veel mitsen en maren door mijn hoofd.

Toevallig en precies op het goede moment kreeg ik een artikel onder ogen met als titel de bekende uitspraak “Alles wat je aandacht geeft groeit.” Het artikel benadrukte dat je eerst moet kiezen wát je wil laten groeien voordat je je aandacht ergens op richt.

Ik had in 1 klap geen dilemma meer. Mijn aandacht was uitgegaan naar alle bezwaren die daardoor konden groeien tot onoverkomelijke hindernissen. Toen ik ervoor koos mijn aandacht te richten op mijn doel was de beslissing snel genomen. Vlak na mijn 50e verjaardag meldde ik mij aan bij de Hogeschool van Amsterdam. Ik heb er geen moment spijt van gehad.

De tijd is omgevlogen en volgend jaar hoop ik rond deze tijd af te studeren. Ik werk sinds het begin van mijn studie met veel plezier als HR adviseur. Keuzes maken vanuit aandacht heeft ervoor gezorgd dat ik datgene doe waar mijn passie ligt.

 

Miranda Eekhoudt

HR Adviseur

 

 

 Reacties via Disqus