Catch of the day
22 december 2016

KerststressKerststress, wie kent het niet? Het lijkt wel of iedereen in december helemaal overloopt van de stress. Ineens duurt een maand niet ruim 4 weken maar 3 weken. Het lijkt net alsof alles in die weken samen komt. Een soort pruttelend potje dat ineens overkookt.

Er is de huiselijke kerststress met de bekende dilemma’s: waar gaan we de kerst vieren? Of eigenlijk: hoe gaan we kerst vieren? Wat wordt het kerstdiner-menu-thema? Wie doet wat? Of wordt het snel alles afronden op vrijdag en dan vertrekken we op zaterdag ‘relaxed’ met het vliegtuig naar een tropical paradise waar het regenseizoen dit jaar eerder is begonnen door de klimaatverandering of naar een sneeuwbestemming waar, om dezelfde reden, geen sneeuw ligt?

Topdrukte en deadlines

Vervolgens is er de zakelijke kerststress want ook op kantoor lijken er ineens 2 maanden in 1 gepropt te moeten worden. Alles waarvan men dacht, dat komt nog wel, moet nu ineens af en klaar. 31 december is bij veel bedrijven een absolute deadline en zeker in advocatuur, accountancy, ziekenhuizen. En vooral in de retailsector is het topdrukte in de laatste paar weken van het jaar. Voor andere bedrijven geldt dat de vrijdag voor de kerst de absolute deadline is en alles af moet zijn. Het is ieder jaar weer een uitdaging om de agenda’s rond te krijgen en alle afspraken ingepland te krijgen. En dan zijn er in de week voorafgaand aan de kerst ook nog de kerstborrels, kerstetentjes of kerstparty’s.

Maar als we dan eenmaal die kantoordeur achter ons dicht doen dan is dit de enige tijd van het jaar dat het ook echt (in de meeste bedrijven) rustiger is en iedereen ook echt een stapje terug doet. Minder mailverkeer, minder telefoon, minder collega’s op kantoor. Meestal werk ik tussen kerst en oud/nieuw zodat mijn collega’s met kinderen die week vrij kunnen zijn. Het is altijd een leuke periode om te werken. Er heerst een hele andere sfeer, mannen die je normaal op kantoor in het 3-delig grijs of blauw pak ziet, komen ineens in spijkerbroek naar kantoor waardoor je ze amper herkent. Sommigen nemen even de kinderen mee om te laten zien waar mamma of pappa werkt. Grappig om in een zakelijke omgeving ineens van die kleine kinderstemmetjes te horen. Er is dan eindelijk tijd om op te ruimen, te archiveren of eens een praatje te maken zonder dat je mobiele telefoon rinkelt.

Werken met kerst

Maar dit alles gaat niet op voor de bedrijven die dan in de meest hectische periode van het jaar zitten. Dit jaar heb ik een weekje vrij genomen maar ook ik heb in het verleden wel eens andere tijden meegemaakt.

Rond de eeuwwisseling werkte ik bij een bedrijf dat in een zware crisis zat. Het was erop of eronder en het was ook eigenlijk niet zeker of we het volgende jaar nog wel zouden bestaan en zo ja, hoe het bedrijf er dan uit zou zien of in welke afgeslankte vorm. Dit alles was natuurlijk diep geheim en mega vertrouwelijk. Dat betekende dat het niet zeker was of ik bij het familiekerstdiner kon zijn want misschien moest ik wel werken tijdens de kerstdagen. Vanwege de vertrouwelijkheid kon ik niets zeggen en moest ik dus iets verzinnen naar mijn familie toe om zo min mogelijk argwaan te wekken. Een soort plan B. Uiteindelijk ging het net goed want wij vierden gelukkig kerst met de familie op de 1e kerstdag en op 2e kerstdag zat ik op kantoor. Maar het was niet prettig, het gaf een enorm dilemma tussen mijn loyaliteit naar mijn familie of mijn loyaliteit naar mijn werk. Gelukkig loste dit probleem zich vanzelf op, maar het was tot het laatste moment heel spannend en behoorlijk stressvol. Ongetwijfeld zijn er een aantal van jullie die dit zeker zullen herkennen en een soortgelijke situatie hebben meegemaakt.

Maar nu op naar 2017. Ik heb nog één werkweek met kerststress te gaan en dan is het vakantie, filmpje kijken, top 2000 luisteren, strandwandeling maken, tijd voor een boek, gezellig naar familie en vrienden, oliebollen eten... Echter, als ik dit zo schrijf is één week veel te kort…..

Ik wens iedereen een gezellige en ontspannen kerst toe en een gezond, gelukkig en succesvol 2017!Reacties via Disqus