Catch of the day
3 februari 2016

Job plakken of hoppenWanneer je tegenwoordig een langer dienstverband binnen één en hetzelfde bedrijf hebt, wordt daar niet altijd even positief op gereageerd. Zo zou je niet openstaan voor verandering, je beperkt jezelf in je (persoonlijke) ontwikkeling en je laat je niet inspireren door externe impulsen. Je wordt dan al snel bestempeld als vastgeroest, saai, ambitieloos en star. Maar is dat wel zo? Spreken we hier niet meer over een (tijdelijke?) trend, een excuus of is het de vluchtigheid van de tijd waarin we verkeren? Een tijd waarin je maar alles uit het leven moet halen wat erin zit en waarin al je verlangens onmiddellijk moeten worden ingewilligd. Ergens even van snoepen en als het te zoet of te zuur is leg je het meteen weer terzijde. Tegenwoordig draait alles om beleving maar willen we ook van een baan een beleving maken?

Jubilaris

Veel mensen – met name jongeren – zijn op zoek naar hun droombaan. Dat is per definitie niet de baan die ze op dat moment hebben. Tenminste, bijna nooit. Afgelopen maandag 1 februari vierden wij het 10-jarig jubileum van onze collega Jacqueline. Is de baan bij Pro Assistance voor Jacqueline haar droombaan? Misschien. Er komen voor haar in ieder geval veel zaken bij elkaar die zij belangrijk vindt in een functie: in een kleine organisatie het verschil kunnen maken, je overal lekker tegenaan mogen bemoeien, jezelf continu blijven uitdagen, persoonlijke talenten inzetten, voldoende bewegingsruimte hebben, successen gezamenlijk kunnen vieren en tegenslagen delen. Gewoon met plezier naar je werk gaan. Tevreden zijn, kunnen lachen met collega’s waar je een sterke band mee hebt zonder dat het te klef wordt. Elkaar door en door kennen zodat je als team kunt excelleren en je daardoor een sterke basis krijgt om persoonlijk een stap verder te kunnen zetten. Het totaalplaatje klopt. In een andere omgeving zullen er misschien zaken zijn die uitdagender, spannender en verfrissender zijn. Maar ergens gewoon jezelf kunnen zijn en je senang voelen is ook heel veel waard.

Ondernemende medewerker

Er wordt wel gezegd dat job hoppen goed voor je carrière en je profiel zou zijn. Ik ben daar niet in alle situaties van overtuigd. Ik geloof dat als je langer bij eenzelfde werkgever blijft je dat juist in staat stelt om verdieping te kunnen vinden. Je hoeft je de bedrijfsprocessen niet meer eigen te maken, de cultuur van de organisatie te leren kennen, een goede relatie met je collega’s op te bouwen etc. Op het moment dat je je volledig verinnerlijkt hebt met de organisatie zodat deze je past als een ouwe jas, kun je je gaan verdiepen in taken en verantwoordelijkheden. Natuurlijk is hier een verschil in grote en kleine organisaties, maar zelfs in een kleine organisatie kun je je persoonlijk ontplooien. Het vereist alleen meer zelfdiscipline en intrinsieke motivatie. Niet alles wordt je aangereikt. Je moet zelf moeite doen. Je moet kansen kunnen zien en deze ook willen aanpakken. Het vraagt zelfs meer van jezelf, tot aan ondernemendheid toe.

Onduidelijke carrièrestappen

Steeds van baan wisselen is voor mij geen doel op zich. Je kunt het zien als een middel om carrièrestappen te verwezenlijken. Als je dit op een goede manier inzet hoeft het niet slecht te zijn. Net zoals het niet erg is als je ergens lang zit of hebt gezeten. Het gaat met name om de bewustwording van wat je doet. De meesten hebben geen duidelijk carrièredoel. Denk maar eens na. Wist jij al op je 20ste waar je aan het eind van je werkzame leven wilt staan en hoe de weg daarnaar toe er uit moest gaan zien? Weet je het nu? Is het niet zo dat bijna iedereen zich laat leiden door (leef)omstandigheden en toevalligheden?

En door

Dat Jacqueline al 10 jaar in dienst is doet ook ons bureau alleen maar goed. Het altijd klaar willen staan voor opdrachtgevers en kandidaten waar een goede, vaak intense, band mee wordt opgebouwd. De mensen waar ze oprecht in geïnteresseerd is. Doordat ze al zo lang bij ons betrokken is wordt ze ervaren als een vakbekwame professional waarin je vertrouwen kunt hebben. Zolang zij zich persoonlijk en wij ons als bureau blijven ontwikkelen houden we het voor onszelf uitdagend en is dat voor de markt alleen maar positief. En natuurlijk gewoon veel plezier blijven hebben. Lachen. Veel. Heel veel. Vaak tot tranen aan toe.

We gaan dan ook, samen met haar, op naar haar volgende jubileum!Reacties via Disqus