In memoriam: Marjan Reitsma

20 augustus 2020

Veelzijdige perfectionist met nieuwsgierige aard

Marjan zocht de uitdaging en spanning op. Zowel in haar privé- als in haar zakelijke leven. Zo liet ze zich voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken uitzenden naar ambassades in Khartoum, Cayenne en Islamabad. Na een rijke carrière in diverse ondersteunende, leidinggevende en coördinerende functies in Nederland en Spanje besloot Marjan in 2002 te gaan ondernemen. Zo leerden wij de freelancer Marjan bij de start van Pro Assistance in 2003 kennen en is onze intensieve samenwerking gestart.

Marjan was in staat zich snel een organisatie en opdracht eigen te maken. Ongeacht de  branche of functie. Secretariële ondersteuning geven aan een partner van een executive search bureau of de President van het Gerechtshof deed ze met verve, maar ze was ook verantwoordelijk voor grote projecten bij o.a. INHolland, het ROC van Amsterdam en De Nederlandsche Bank. Wanneer wij werden gevraagd voor een reorganisatie of het opzetten van een (directie)secretariaat schakelden wij Marjan in. Of dat nu in de advocatuur, onderwijs of zorg was, Marjan werd altijd door een ieder omarmd. De verslaglegging van vergaderingen en beoordelingsgesprekken bleef voor de taalvaardige Marjan altijd interessant. Ze werd zelfs na de start van ons zusterbedrijf Secretarius als secretaris bij PGGM ingezet.

Ze streefde perfectie na en had oog voor haar omgeving en de mensen. De controle houden over wat ze deed in en met haar leven had onze bewondering. Mooie plannen niet alleen visualiseren of erover fantaseren, maar deze ook uitvoeren. Niet impulsief, maar goed gepland en doordacht. Plannen was denk ik Marjan’s “middle name”. Lijstjes maken en lekker afstrepen ons beider genoegen. Zelfs in onze laatste gesprekken hadden we het nog over onze lijstjes: “ik zal niet veel lijstjes meer maken Miranda”. Nog eentje, maar dit werd meteen ook het moeilijkste lijstje waarvan alles in één keer werd afgestreept.

Marjan overleed, na een kort ziekbed, op 11 augustus jl. en afgelopen maandag hebben we afscheid van haar genomen. We zaten met elkaar nog midden in opdrachten en hadden zo mooi bedacht hoe de komende jaren haar werkzame leven in te vullen. Niet alles blijkt gepland te kunnen worden. Onze dank aan Marjan voor 17 jaar samenwerking is groot. Het valt ons zwaar. Ze zal vreselijk gemist worden.

 

Miranda van Mondfrans