Catch of the day
11 februari 2021

Het plezier van tijdelijk werk 

 

Zonder me ervan bewust te zijn nam ik in augustus 2017 een belangrijke beslissing. Toen koos ik ervoor om op 57-jarige leeftijd tijdelijk werk aan te nemen. Het was niet mijn bedoeling en ik heb getwijfeld maar het heeft me meer gebracht dan ik toen kon vermoeden.

In mijn cv staan veel verschillende werkgevers en even zoveel functies. Zeker in het begin van mijn werkende leven was ik zoekende en bleef ik niet lang bij een bedrijf. Maar een carrière golft mee met het ritme van het leven. In mijn geval was dat een huwelijk en de komst van kinderen. In mijn toenmalige baan als directie assistent was het mogelijk om mijn werk parttime met het moederschap te combineren. Dus ik bleef.

Het werk paste bij me. Ik was daar op mijn plek. En zo gleden vierentwintig jaren voorbij tot het bedrijf door een ongelukkig toeval langzaam in de richting van de afgrond gleed. Als gevolg daarvan verloor mijn functie aan inhoud en waren de uren niet nuttig meer in te vullen. Het was tijd om te gaan.  

Dat was het moment dat ik in contact kwam met Pro Assistance. Ik zocht een baan en zij hadden een uitdagende functie, met vaste aanstelling, openstaan. Ik werd voorgedragen maar het bedrijf koos voor een andere kandidaat. Tja, een jonge, trendy, bij-de-tijd-zijnde executive ondersteuner kregen ze met mij niet. Ik was ervan overtuigd dat ik in die vierentwintig jaar was ‘vastgeroest’.

Toen belde Mariëlle met de alles bepalende vraag of ik ook openstond voor tijdelijk werk. Nee, was mijn reactie, ik wilde de zekerheid van een vast dienstverband. Intussen alleenstaand kon ik me het ontbreken van een inkomen niet veroorloven. Ze reageerde begripvol maar merkte ook op dat een tijdelijke baan niet betekende dat daarmee alle andere deuren gesloten bleven. Had ze daar een punt? Ik moest er goed over nadenken. Maar een eenduidig antwoord, op wat ik moest doen, bleef uit. Bij gebrek aan beter heb ik ‘ja’ gezegd.

Wat een openbaring! Ik werd met open armen ontvangen bij mijn tijdelijke werkgever en als professional benaderd. En wat bleek? Ik wás professioneel, bij-de-tijd en ik kón meekomen. Ik trof aardige collega’s en een interessante markt. Wat was er veel moois buiten de veilige - maar ook verstikkende - muren van mijn voormalige werk. Ik leefde op, kreeg energie, straalde en zag kansen in plaats van problemen. Mijn zelfvertrouwen groeide, mijn talenten kregen de ruimte en ik leerde mezelf opnieuw kennen.

Bij het aflopen van die opdracht kwam opnieuw de vraag van Pro Assistance of ik een tijdelijke opdracht wilde aanpakken. Gráág, was mijn reactie. Kom maar op, ik heb er zin in!

Het plezier van tijdelijk werk zit hem voor mij niet alleen in de afwisseling van locatie, werk en mensen - en geloof me, dat is echt leuk! - maar ook het feit dat je een bedrijf helpt. Je bent onderdeel van de oplossing, je draagt bij.

Inmiddels zijn we 3,5 jaar en vier opdrachten verder. Voor mij voorlopig geen zekerheid. Ik kies voor afwisseling en persoonlijke groei.

 Anneke Jongelie

 

 

 Reacties via Disqus