Catch of the day
27 september 2019

Het leven van een freelancer… kan best over rozen gaan! Tenminste, zo ervaar ik het werken aan projectopdrachten en interimklussen. Op 1 juli 2020 staan er tien kaarsjes op de taart.

Bevoorrecht

Een kijkje nemen in diverse bedrijven, ik voel me een bevoorrecht mens. De afwisseling in soorten opdracht, type bedrijf, collega’s en lengte past – met als sterrenbeeld tweeling – meer dan goed bij mij.

Ik zeg altijd maar zo: organisaties hebben behoefte aan een vaste kern en aan een flexibele schil. En dat laatste is mij precies op het lijf geschreven.

Sinds 2015 combineer ik het werken aan (project)opdrachten met het schrijven van een roman (of twee, drie). Voor mij een ideale combinatie, want in beide kan ik mijn spreekwoordelijke ei meer dan kwijt. De reuring als spil in een organisatie of project versus de rust en het meegevoerd worden door mijn eigen fantasie als ik aan het schrijven ben.

Tel daarbij op dat ik tussen opdrachten door meestal een vakantie plan, waardoor ik fris en fruitig in een nieuwe opdracht kan starten. Echt, ik zou niet meer anders willen.

Reflectie

Werd ik misschien in het begin nog wat zenuwachtig als ik bij het afronden van een opdracht geen nieuwe in het vizier had. Nu kies ik bewust voor wat ruimte ertussen, voor bijvoorbeeld reflectie. Wat ging goed, wat kan beter. Want tja, als tijdelijke kracht is het immers niet vanzelfsprekend dat je functioneren wordt beoordeeld. Ik vraag na twee maanden bij een opdrachtgever vaak om een TIP-TOP gesprek en aan het einde van een opdracht om een afrondend gesprek. Zo laat ik tevens zien dat ik het waardeer dat opdrachtgevers hun opdracht aan mij toevertrouwen. Bovendien, een mens is nooit te oud om te leren, nietwaar?

Keuzes maken

In de afgelopen negen jaar heb ik uiteenlopende opdrachten gehad, veel geleerd en ook veel kennis en kunde kunnen doorgeven. De afwisseling blijft top! Keuzes maak ik steeds meer op gevoel; waar word ik blij van, waar krijg ik energie van. In die zin is het schrijven echt mijn tweede carrière geworden, waar ik ook graag tijd en energie in wil steken.

Houdbaarheidsdatum

Het lijkt misschien in eerste instantie niet handig voor mijn portemonnee, maar ik ben niet van het principe om een opdracht zo lang mogelijk te rekken. Is een klus klaar, dan is deze klaar. Ik ben van mening dat je als freelancer een beperkte houdbaarheid bij een opdrachtgever hebt. Tijdelijk inspringen, prima, maar uiteindelijk is een vast gezicht bij veel functies nog steeds van onschatbare waarde. Het aankaarten van een einddatum gaat overigens niet helemaal op in projectopdrachten, maar dat lijkt me duidelijk. Het gebeurt trouwens regelmatig dat opdrachtgevers mij terugvragen, dat vindt mijn portemonnee ook heel fijn.

Toekomst

Over toekomstige opdrachten maak ik me vooralsnog niet druk; op bijna wekelijkse basis krijg ik opdrachten aangeboden. Hoera voor mijn fijne uitgebreide netwerk.

Daarmee heb ik meteen een tip van de dag: investeer in het hebben van goede relaties en contacten, want je weet maar nooit wanneer je iets voor elkaar kunt betekenen. Een goed voorbeeld: acht jaar na het leggen van de eerste contacten met Pro Assistance was in 2018 onze eerste prettige samenwerking een feit! En aansluitend volgde een tweede :-)

 Hartelijke groet,

Ilse 

 Reacties via Disqus