weten wat er speelt
kennis delen

Help! Ik ben een duivel!

OPINIE - 01 november 2013

“Je moet als PA een bonnetje declareren van een restaurant in Bordeaux, terwijl je weet dat je directeur daar met zijn vrouw geweest is om haar verjaardag te vieren en dus helemaal geen zakelijke afspraak had. Wat doe je? Wijs je hem erop of meld je het meteen bij PZ, RvC etc.?"

En verder 

“Je directeur heeft door privé-omstandigheden niet de juiste budgetpresentatie gemaakt en goochelt met de verkeerde cijfers. Wat doe je? Rapporteer je het meteen aan de hoogste instantie dat je directeur privé-problemen heeft of ga je naar PZ of...?" 

“Nou”, dacht ik, “daar weet ik wel raad mee.”

Op het podium hadden inmiddels twee representatieve directiesecretaressen plaatsgenomen en twee bestuurders. Onder leiding van presentatrice Saskia van Basten Batenburg werd er op deze stellingen gereageerd. Na de maatschappelijk verantwoorde antwoorden aangehoord te hebben, dacht ik: “Help, ik ben de duivel in eigen persoon!. Ik zou heel anders met deze kwesties zijn omgegaan! Ik ben loyaal aan mijn directeur, zelfs als ik daarmee misschien wel buiten de regels van de wet treed!”

Niet dat ik zómaar buiten de regels van de wet zal treden, maar als je zo lang voor en met iemand heel nauw hebt gewerkt, is het allemaal niet zo simpel en zwart / wit meer. Je kent de beweegredenen van je directeur, hebt achtergrondinformatie en dan lijken ogenschijnlijk duidelijke zaken opeens niet zo duidelijk meer.

Toen jaren geleden mijn directeur ongewild midden in de bouwfraude-affaire geraakte heb ik hem van alle kanten beschermd en gesteund. Ik wist hoe de zaak in elkaar stak en vond dat ik dat kon en moest doen. Als je in dit soort situaties je handelen aan jezelf kunt verantwoorden, dan zou het tot gevolg kunnen hebben dat je soms misschien anders acteert dan maatschappelijk gewenst is. Of zelfs anders dan je van jezelf verwacht. En dat betekent uiteraard niet dat je je directeur tot in het oneindige blijft steunen – je hebt uiteraard je eigen normen en waarden en je bent en blijft verantwoordelijk voor je eigen gedrag!

Inderdaad, ik ben misschien soms een duivel...maar dan wel een zeer loyale...! En voor de mensen die dachten dat ik speciaal voor het seminar was ingehuurd …. Nee, ik sprak op dat moment recht vanuit mijn hart.

 

Door: Yvonne de Wolff, executive assistant