Catch of the day
18 september 2019

Get Your Classics Together & AccessorizeGreatness is in the Details. Make it Personal. Make it YOU.

De afgelopen decennia hebben we steeds meer gebroken met zakelijke kledingvoorschriften. Bedrijven stellen dat je ‘representatief’ voor de dag moet komen. Voor de één een verademing maar voor de ander een crime. Wat is representatief? En wat kan wel en wat niet?

Jezelf zakelijk kleden is, door het wegvallen van de kledingvoorschriften, leuker maar ook onoverzichtelijker geworden. Net als in de mode, tot voor kort gedomineerd door grote trends, is er tegenwoordig voor elke smaak en persoonlijkheid wel wat te vinden in de winkels. Het draait momenteel om het individu, persoonlijkheid en stijl.

Kortom, jezelf laten zien, ook op de werkvloer. Met een stijl, die representatief en persoonlijk is, waaraan mensen je herkennen. Maar hoe bepaal je die, je eigen stijl? Ik neem je graag mee in een heus stappenplan hoe je dit zelf kunt aanpakken. Hier moet je wel even tijd voor maken maar staat je stijl eenmaal, dan gaat dit je veel tijd en complimenten opleveren en frustratie besparen.

Het stappenplan

1. Bepaal de stijl die je wil uitstralen

 • In welke levensfase zit ik? (figuur is veranderd, ouder geworden, kinderen gekregen, carrière gemaakt)
 • Welke (bekende) vrouwen inspireren mij qua persoonlijkheid en/of stijl?
 • Ga vrouwen met een stijl die aanspreekt volgen op Instagram. (zij noemen ook kledingmerken)
 • Maak op Pinterest een bord aan en pin hierin foto’s van de stijl die je aanspreekt of de stijlen die je aanspreken. (heb je geen idee wat je stijl is, dan zie je met meerdere beelden bij elkaar, vanzelf een stijl ontstaan)
 • Kijk naar de vrouwen op je werk, in leidinggevende posities, hoe zij zich kleden. Zij zetten doorgaans de toon wat wel en niet kan.

2. Neem vervolgens de kleding en accessoires uit je eigen garderobe onder de loep en wees kritisch ;-)

 • Past dit nog bij mijn huidige levensfase?
 • Is dit representatief voor de stijl die ik nu wil uitstralen?
 • Maak 3 stapels met kleding en accessoires, stapel met 100% goed (1), stapel met gedateerd of versleten (2), stapel met mooie kleding maar past niet (meer) bij wie je nu bent (3).

(2) Breng naar de kledingcontainer of check of de winkels waar jij graag winkelt aan recycling doet. Steeds meer winkels geven korting als je oude kleding inlevert bij je aankoop (bv. Filippa K. alleen eigen label of &OtherStories, alle kleding, wel minimaal 3 stuks)
(3) Ruil met vriendinnen of collega’s.
(3) Verkoop online via Marktplaats of www.thenextcloset.com (alleen merkkleding), via Facebookgroepen (bv. AYS voor Amsterdam) of via 2e handwinkels.  

3. Plaats de stapel, kleding en accessoires 100% goed (1), terug in de kast en maak een ‘shoplist’

 • Opgeruimd, met hoogstwaarschijnlijk gaten in je garderobe. Maak een lijst(je) met kleding en/of accessoires die ontbreken en gekocht moeten worden.
 • Doel, een garderobe opbouwen met de essentiële kledingstukken & accessoires. Die perfect passen bij je persoonlijkheid, wat je zakelijk wil uitstralen, in de juiste fit en kleurtint en eindeloos met elkaar kunt combineren. En door een kleine aanpassing zowel zakelijk als privé te dragen zijn.
 • Investeer in kwaliteit. Mooie (iets duurdere) kleding gaat langer mee.

4. Bekijk wat nieuw is aankomend seizoen in de bladen of online

 • Houd bij het checken van het nieuwe seizoen je eigen stijl in gedachten.

5. Ga met je shoplist winkelen

 • Je hebt ‘voorwerk’ gedaan, nu kun je gericht shoppen. Je weet in welke winkels je moet zijn en wat niet jouw stijl, kleur of pasvorm is, laat je links liggen.*
 • Fysiek kleding passen in de winkel werkt beter dan online shoppen, omdat maten vaak verschillen per merk en pasvorm.

Een groot voordeel van shoppen aan het begin van een nieuw seizoen is dat alle pareltjes nog in alle maten in de winkels hangen. En door in één keer gericht meerdere items te kopen, kun je meteen zien hoe het combineert. Hierdoor heb je minder kleding nodig en meteen budget om te investeren in kwaliteit.

Laat je inspireren door de beelden. Alle beelden zijn in dezelfde neutrale kleurtinten om het verschil in stijl glashelder in beeld te brengen. Ga voor jezelf na welke looks je aanspreken. Draag je graag broeken of liever een jurk? Heeft lichaamsvolgend of oversized kleding je voorkeur? Kies je voor effen of houd je van prints? Liever weinig of onopvallende accessoires, of hebben ‘statementpieces’, zoals de gele schoenen uit de foto, je voorkeur? Domineert comfort bij je keuze of val je voor de stof? Kun je meteen beginnen met pinnen! 

 

PS - Volgende week een extra artikel met de nieuwe kleding en accessoires van aankomend seizoen.

 

Dit is mijn eerste artikel voor Pro-Assistance. Mocht je stijlvragen of suggesties hebben waar jij graag meer over wilt lezen, laat het via info@pro-assistance.nl weten. En je kunt @listentolis op Instagram volgen voor meer inspirerende styling tips & tricks tussen de artikelen door.

*Noot van Lis:
De drie pijlers van jezelf goed kleden bestaat uit; kleding in de perfecte vorm bij je figuur, in de juiste kleurtint en passend bij je persoonlijke stijl. In dit artikel is alleen persoonlijke stijl besproken. Figuur en kleur komen in volgende artikelen nog uitgebreid aan bod.

 

 Reacties via Disqus