Catch of the day
17 januari 2019

GeneratiedingRoep ik dat wij er net in zijn geslaagd om drie superbe biologischwerkende wijndomeinen uit de Beaujolais aan ons te binden, antwoordt de jonge generatie “te gek, vertel meer” terwijl de ouderen onder ons reageren met een “Oh is ie er weer? Nou ik hoef die zooi niet hoor”.

Twee radicaal verschillende reacties op een en dezelfde boodschap. Dus, reden om tekst en uitleg te geven. Er was eens …… een wijngebied dat te boek stond als de ‘Bas Bourgogne’. De chique wijnboeren van de Noordelijker gelegen ‘Côte d’Or’ wezen dan naar het Zuiden met een blik in de ogen van ‘dat moet je vooral niet serieus nemen’. Veelal werd er neergekeken op hun zuiderburen omdat men daar geen nobele pinot noir verbouwde, maar gamay. Een soort sap zonder finesse of inhoud. Daar hadden de Bourgogneboeren wél een punt. Een van Néerlands meest beroemde wijnschrijvers liet mij eens weten de Beaujolais met zijn cursisten niet eens aan te doen vanwege die waardeloze wijnen.

Mispoes!

De Beaujolais boeren verzonnen een list en introduceerden de Beaujolais Nouveau (ook wel primeur genaamd). Een fantastische manier waarmee ze twee dingen wilden bereiken. Ten eerste bracht het direct geld in het laatje want circa de helft van alle geproduceerde wijnen was verkocht én opgedronken binnen vier maanden na de oogst, kassa! Ten tweede zou de toegenomen publiciteit rond de ‘Nouveau’ tot gevolg moeten hebben dat de topwijnen, de zogenaamde ‘Cru’s du Beaujolais’, meer aandacht zouden gaan krijgen. Mispoes!

Ondrinkbare troep

Het noodlot wil dat de hele wereld als een idioot op de Nouveau dook, met de nodige gevolgen van dien. Er werden wedstrijden gehouden wie als eerste de Nouveau thuis kon laten proeven. Menig deelnemer kwam tijdens deze onbezonnen races om het leven. Maar minstens even ingrijpend, de topwijnen werden over één kam geschoren met de Nouveau en ondervonden dus eerder nadeel dan voordeel van de actie. En dan was er ook nog de rol van de supermarkten. Deze verkopers zochten naar wegen om de allergoedkoopste plemp Nouveau op de markt te brengen. Ondrinkbare, hoofdpijnverwekkende troep. En daar begon pas écht het probleem. Want nu werden de prachtige ‘Cru’s’ niet alleen vereenzelvigd met de Nouveau, de critici namen ook nog eens die vieze supermarktwijn als referentie. Er was geen houden meer aan en Beaujolais werd uit onze wijnvocabulaire geschrapt.

Jonge garde

Maar er is hoop want als een Phoenix uit de as herrijst de Beaujolais onder de gedreven leiding van de jonge garde wijnmakers. Midden twintig, steengoed opgeleid, meerdere talen sprekend, biologisch werkend en volume schuwend. Want dat aspect nam ik nog niet eens mee in mijn betoog. In het verleden was het zaak om zoveel mogelijk wijn uit een hectare wijngaard te persen. Liever 100 hectoliter dan vijftig. Bij de nieuwe generatie topwijnmakers is dat eerder 25 tot 35 hectoliter. Het effect hiervan is dat de concentratie toeneemt, de smaakdiepte, de finesse en beslist ook het bewaarpotentieel. Waar je Beaujolais Nouveau bij voorkeur gedronken moet hebben vóór Pasen, ligt dat bij de voorname Cru’s heel anders; deze kunnen zeker 5 jaar rijpen in een koele kelder. En als er sprake is van een topjaar nog wel wat langer.

BOB

Wat zijn dan de tien grote namen? Van Noord naar Zuid vind je Saint Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly, Côte de Brouilly. Het is werkelijk enig om alle dorpen af te gaan en overal een miniglas te proeven. Alleen erg jammer voor de BOB. Ook valt er zalig te eten in het Beaujolaisgebied en zijn er betaalbare, knusse hotels te vinden. Op weg naar of van je Zuid-Franse vakantiebestemming een tussenstop maken in de Beaujolais is dan ook meer dan aan te bevelen. Overal waar je kijkt zie je prachtige, glooiende heuvels vol wijnstokken en kleine wijndorpjes die de uitlopers van het Centraal Massief zo prachtig sieren.

Mocht uw (v)interesse zijn gewekt dan is het goed om te weten dat Bosman Wijnkopers de volgende – biologische - wijnen voert;

  • Domaine Thillardon uit Chénas
  • Domaine de la Bonne Tonne uit Morgon
  • Domaine Chasselay uit Côte de Brouilly

24/7 bereikbaar www.bosmanwijnkopers.nl

Gezellig langskomen in Den Haag mag ook natuurlijk.

Nico McGough

 


Anne - Laure Grillet en Thomas van Domaine de la Bonne Tonne

Paul - Henri Thillardon

Claire Chasselay, biologisch en geen toegevoegd sulfiet

Beaujolais Nouveau

 

 

 

 Reacties via Disqus