Catch of the day
4 augustus 2015

Geen vakantie is levensgevaarlijkDe augustusmaand is begonnen.Een vakantiemaand bij uitstek. Met name de Fransen, Italianen, Spanjaarden en Portugezen storten zich in deze maand massaal op de weg richting het Zuiden. De Duitsers en Nederlanders waren in juli al begonnen met bewegen. Is het eigenlijk niet vreemd dat in de zomer heel Europa op vakantie gaat en we ons en masse verplaatsen? Wat zoeken we eigenlijk? Of wat denken we te vinden?

Goed uitnutten

De massale uittocht doen we bij voorkeur tezamen. Lekker overzichtelijk op dezelfde dag die daarom ook een naam heeft gekregen: Zwarte Zaterdag. Je zou denken: als je al weet dat heel Frankrijk in het eerste weekend van augustus gaat rijden, ga dan niet! Plan een ander moment. Maar nee hoor. Onder het motto: zodra we in de auto zitten, is de vakantie begonnen sluiten we netjes aan in de file. De vrije dagen moeten worden benut. Geen dag mag verspild.

Ervaren en opsnuiven

Vakantie is afgeleid van vacatio (Latijns werkwoord vacare) dat staat voor “vrij zijn van verplichtingen”. En dat is het. Niets meer en niets minder. Tegenwoordig verwarren we veelal vakantie met een “vakantiereis”. Alles heeft een naam: kampeer-, fiets-, zon-, strand-, actieve, cultuur-, backpackvakantie of noem maar op. Als je vrij neemt om thuis te klussen, voelt dat niet meer als een vakantie. Je bent er namelijk niet uit geweest. Je hebt geen andere ervaringen opgedaan. Andere culturen opgesnoven. Authentieke dorpjes bezocht en het échte andere leven gezien. Dat is toch raar als je teruggaat naar het oorspronkelijke uitgangspunt?

Weer perspectief

“Ik ben toch zo aan vakantie toe”. Je herkent de uitspraak ongetwijfeld. Er zijn mensen die van vakantie naar vakantie leven. Dat is toch best sneu. Als je je geluk moet halen uit zo’n 4 weken in een heel jaar. Hoe leef je dan de andere 48 weken? Krijg je dan onvoldoende rust en geniet je minder? Klaarblijkelijk is dat zo en zijn vakanties effectief. Het gezondheidsniveau neemt toe met een piek op de 8ste vakantiedag. Je slaapt beter op vakantie en het vermogen stijgt om ergens van te genieten. Je hebt meer controle over je tijdsbesteding en dat resulteert in die betere gezondheid. Heb jij ook dat je het leven weer in perspectief ziet tijdens een vakantie? Daar valt toch over te denken.

Mooie ideeën

Ik barst altijd van de ideeën en de goede voornemens tijdens een vakantie. Meestal maak ik lijstjes. Daar ben ik sowieso gek op. Op die lijstjes staan belangrijke, maar eigenlijk ook hele onzinnige zaken. Variërend van (altijd weer!) gezonder leven (meer sporten, een regelmatiger leven en minder alcohol) tot het maken van nieuwe plannen. Sommige plannen worden uitgevoerd. Zoals het openen van een kantoor in Rotterdam. Er liggen echter ook vele plannen zo goed als uitgewerkt die in mijn ogen echt briljant doordacht zijn. En zeker makkelijk uitvoerbaar. Tenminste, dat vond ik tijdens de vakantie. En bij terugkomst? Dan verval ik weer in het bekende ritme en pak oude gewoontes weer op.

Pak de koffer

Het blijkt dat als je langdurig niet met vakantie gaat je meer kans hebt om ziek te worden. Je loopt zelfs het risico om eerder te overlijden. Ik was vaak van mening dat aan vakantie een te hoge waarde wordt toegekend. Niets blijkt minder waar. Dus hop, hop. Pak de koffer. Sluit aan in die file richting het Zuiden, trek je bergschoenen aan om die bergen te beklimmen of ga met een boek op het strand liggen. Niet met vakantie gaan blijkt reuze gevaarlijk.Reacties via Disqus