Catch of the day
27 mei 2020

Feel the fear and do it anywayHet is mijn derde videogesprek van die dag en het is nog géén half twaalf in de ochtend. Het is coronatijd en wij van Kootsjhuys hebben onze klanten aangeboden om hun medewerkers bij te staan bij de huis- tuin- en keuken- coronaongemakken. Bij wijze van extra dienstverlening, want iedereen heeft met nieuwe situaties te maken.
Het vele videobellen is voor ons nieuw. En soms ook ongemakkelijk.

Een half jaar geleden nog had ik aan onze coaches gevraagd of we telefonisch of via Skype of Zoom zouden willen coachen. Geen haar op ons hoofd, was het collectieve antwoord, want persoonlijk contact is beter. Dat blijft zo, persoonlijk contact is altijd beter, maar het kan dus wel, coachen op afstand. Het blijkt zelfs goed te werken.

Mijn derde videogesprek dus.
Een terugkerend thema in alle gesprekken is gebrek aan rust. Dat hele thuiswerken werkt veel mensen een beetje op de zenuwen. Een ‘wasje tussendoor kunnen doen’ brengt sommigen uit balans, want ben je nou aan het wassen of aan het werk?
Veel mensen blijken de hele tijd ‘aan’ te staan. Gevolg: onrust en slecht slapen.
Hoe hervind je dan je rust?

Inmiddels zitten wij niet stil en hebben we nagedacht wat we kunnen doen om op een praktische manier te helpen. Een van onze coaches verzorgt workshopachtige teamsessies om werknemers te helpen met een goede werk/privé balans.
Ik vraag haar of ze een online versie zou kunnen ontwikkelen. Ze aarzelt, vindt het spannend.

‘Feel the fear and do it anyway’ .

Dat is binnen Kootsjhuys een gevleugelde uitspraak. We ontwikkelen dus een pilotversie.

Dan is de dag aangebroken. We gaan van start. Er hebben zich 8 deelnemers gemeld voor de pilot. We moeten een onzichtbare drempel over om te starten. We weten niet precies waarom we dit zo spannend vinden. Het is andere energie dan letterlijk met mensen in één ruimte. Maar ook online ben je samen in één ruimte. Figuurlijk dan.

Eenmaal de drempel over gaat het boven verwachting goed. Na de inleiding beginnen we met oefeningen. Al met al zijn we 2 uur bezig en dat blijkt genoeg. Normaalgesproken is het een halve dag, maar dat zou in de online versie te lang zijn. De oefeningen in de workshop doen we voor onszelf. We vragen de mensen om tijdens het oefenen de camera uit te doen, maar wel online te blijven. En bij toeval blijkt het aantal deelnemers ook goed: kleine groepjes. Dat werkt het beste.

De twee uur zijn omgevlogen. We sluiten af met nagenoeg dezelfde energie als na een halve dag in een zaaltje. De pilot is geslaagd. We kunnen het aanbieden aan onze klanten.

Er is altijd goed nieuws te vinden in slechte tijden!

Meer weten? Mail ons naar info@kootsjhuys.nl of kijk op de website: www.kootsjhuys.nlReacties via Disqus