Catch of the day
17 maart 2020

Expositie over Jan van Eyck in GentVlak voordat ik zou beginnen met mijn nieuwe baan bij het Erasmus MC wilden mijn man en ik nog even genieten van onze vrije tijd. Wij boekten een Airbnb en togen samen naar Gent om daar de expositie Jan van Eyck, een optische revolutie in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) te zien. Tevens bezochten we de Sint-Baafskathedraal waar het veelluik De aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck (Jan en Hubert) al vanaf 1432 te zien is. Dit meesterwerk bestaande uit 24 (!) panelen heeft in het MSK een grondige restauratie ondergaan, waarbij oude vernislagen en overschilderingen verwijderd zijn. De restauratie van het Lam Gods vormde de aanleiding tot deze groots opgezette tentoonstelling. Op de expositie zijn acht panelen van het Lam Gods van dichtbij (!) te bewonderen.  

Jan van Eyck is beroemd geworden vanwege zijn naturalisme. De verfijnde olieverftechniek en de  precieze, microscopische weergave van de zichtbare werkelijkheid maakt nu maar ook destijds al veel indruk. Alleen al op het Lam Gods zijn 75 soorten planten, kruiden en vruchten te herkennen. Ook de menselijke figuren zijn levensecht weergegeven. Het is bijvoorbeeld alsof Adam uit het paneel wil stappen. Ook opdrachtgever Joos Vijd en zijn echtgenote Elisabeth Borluut zijn mensen van vlees en bloed. De stofuitdrukking is rijk en prachtig en je ziet zo het water uit de fontein klateren.  

Bij binnenkomst in het MSK wordt een audioguide uitgereikt. In dertien zalen kom je veel te weten over de techniek van het schilderen, over tijdgenoten van Van Eyck, over zijn werk als hofschilder van Filips de Goede, over navolgers en over schilderkunst in het algemeen. Zo kun je duidelijk het verschil zien tussen het atmosferisch perspectief bij Van Eyck en het mathematisch lijnperspectief bij Italiaanse tijdgenoten. Ook de olieverftechniek van Van Eyck ten opzichte van het schilderen met tempera bij Italiaanse kunstenaars wordt illustratief voor het voetlicht gebracht. De voorbeelden spreken voor zich. Ook komen er vele wetenswaardigheden voorbij. Maria’s gewaad, dat niet toevallig blauw is, maar symbool staat voor de hemel. Gemaakt met een kostbare grondstof, want de kleur werd gemaakt van lapis lazuli, een zeldzame steen uit Afghanistan die tot poeder vermalen werd.

Citymarketing van Gent bestempelt de expositie dan ook als de absolute ‘must see’ en gebruikt woorden als een ‘magisch Bijbelse evocatie’ en ‘once in a lifetime’. Men verwacht dan ook 240.000 bezoekers in drie maanden tijd.

De hele stad staat trouwens in het teken van Van Eyck. Andere musea liften mee met aanverwante thema’s, de merchandising is uitgebreid, het multimediale spektakel ‘Lights on Van Eyck’ en andere uitvoeringen staan op het programma. En ik moet toegeven, het was fantastisch om twee dagen ondergedompeld te worden in Gentse en Eyckse sferen. Het is écht de moeite waard om deze tentoonstelling te bezoeken. Je hoeft maar 160 kilometer te reizen en je vertoeft in een andere wereld! Maar wees er snel bij, want op 30 april is deze tentoonstelling alweer voorbij. De kaartjes moeten vooraf gereserveerd worden via de website www.vaneyck.be.  

NB: In het belang van de volksgezondheid heeft de Belgische Overheid een reeks maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Als een gevolg hiervan zijn openbare gelegenheden (musea, kerken etc.) vooralsnog gesloten tot en met 3 april a.s. Houd voor verdere berichtgeving hierover de website www.vaneyck.be in de gaten.Reacties via Disqus