Catch of the day
16 maart 2016

Durf jij een slashy te zijn?Ik had – zoals wij dat noemen – een “bijpraatgesprek” met een freelancer. Het woord spreekt voor zich en dus is uitleg overbodig. Deze freelancer is een echte professional die we voor het eerst in 2010 spraken toen ze startte om haar diensten als zelfstandige in de markt aan te bieden. Je werkt vervolgens samen en/of volgt elkaar. Natuurlijk zouden we heel graag met al die paar honderd ZZP’ers die wij persoonlijk kennen continu samenwerken, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit niet het geval is. Het streven hiernaar blijft bij ons overigens wel onverminderd. Iedere freelancer heeft echter ook haar eigen netwerk waar ook opdrachten vandaan komen. Uiteraard denken wij een zeer belangrijk onderdeel van hun professionele leven te zijn, maar de waarheid is vaak dus anders. Elkaar door de jaren blijven volgen blijft dan gelukkig wel over.

Buiten de deur snuffelen

Zo ook dus met eerder genoemde freelancer. Het viel ons al op dat zij door het volgen van opleidingen en trainingen een blijvend interessante kandidate voor de arbeidsmarkt wilde zijn. Het was daardoor mogelijk haar in te huren als office manager, management assistant, directiesecretaresse of wat voor functie dan ook op secretarieel gebied. Tevens stond zij open voor administratieve functies of PSO- en soms zelfs PMO-rollen. Kan dat? Ja, blijkbaar is dat mogelijk. Maar niet iedere PMO-er is een secretaresse. Daar zijn we ons wel degelijk van bewust. Mooi onderwerp voor een andere discussie op een ander moment. Het zijn volstrekt verschillende functiegebieden, maar of de markt dat altijd zo ziet is wat anders. Als je op je cv hebt staan dat je een opleiding of training hebt gevolgd als MS Project, Prince2, Agile, P3O, IPMA, ITIL, SharePoint of anderszins, dan kan dat soms voldoende overtuigend overkomen. Zo kun je dan “per ongeluk” in een ander vakgebied snuffelen om te ervaren of dit je (beter) past.

Verwarring alom

Al eerder had ik het een keer over multitasken en volgens een lezenswaardig artikel uit Het Parool van 26 januari 2016 blijkt dat we dit (ook al) niet kunnen. Volgens neuropsychiater en stress-expert Theo Compernolle is multitasken niet alleen dodelijk voor je efficiëntie, maar ook voor je creativiteit. Als je geïnteresseerd bent kun je er hier meer over lezen. Tijdens het gesprek met de freelancer kwamen we op dit onderwerp en in het verlengde daarvan op de verscheidenheid aan interesses voor uiteenlopende onderwerpen die een mens kan hebben. Wat doe je daar mee? Kun je daar überhaupt iets mee of moet je keuzes maken? Hoe kijkt “de markt” er tegenaan wanneer je je richt op verschillende disciplines. Je komt er nog wel mee weg wanneer je werkt als (directie)secretaresse en ook interesse hebt om als project assistent te werken, maar wordt het al lastiger wanneer je coach wilt worden? Of grimeur, journalist of cabaretier? Geeft deze ogenschijnlijke versnippering een verwarrend beeld? En zo ja, voor wie?

Secretaresse / yogaleraar / redacteur

Ieder mens heeft talenten die je in verschillende beroepen kwijt kunt. Die beroepen lijken ver uit elkaar te liggen, maar talenten en / of interesses kunnen dat ook. Ik ken in keurig maatpak geklede HR managers die in het weekend niet onverdienstelijk staan te rocken op een festival. Zijn dat twee verschillende mensen?

Het gesprek met de freelancer gaf stof tot nadenken. Zou je niet diverse banen naast elkaar kunnen laten bestaan, waar je je verschillende interesses in kwijt kunt? Wie mij volgt, kan weten dat ik geloof in het houden van focus, maar is het invulling geven aan diverse passies misschien ook een vorm van focus houden? Houdt het je alert en scherp als je diversiteit in je dagelijkse routine aanbrengt en juist al je kwaliteiten ergens kunt inzetten? En kan “de markt” dat dan wel aan? Hoe word je gezien als je kiest om zowel secretaresse / accountmanager / redacteur / yogaleraar / DJ te zijn? Dat zijn heel veel “slashes”. Ik leerde van de freelancer dat de “slash” nu niet meer blijkt te staan voor een gebrek aan focus maar dat je als huidige “slashy” helemaal van deze tijd bent, misschien en wellicht juist wel omdat je durft te staan voor jezelf en voor wie je bent. Het is blijkbaar een nieuwe term voor hen die verschillende functies en / of hobby’s naast elkaar uitoefenen.

We gaan deze trend natuurlijk volgen, ook om te zien wie er een slashy durft te zijn. Ik vind het in ieder geval een mooie geuzenterm.Reacties via Disqus