Catch of the day
18 oktober 2016

Dress like you mean itKen je dat gevoel: ’s ochtends voor een volle kledingkast staan en toch denken dat je niets hebt om aan te trekken. Je weet dat de gedachte niet redelijk is, maar het maakt het dralen niet minder. Waar ligt dat aan? Waarschijnlijk niet aan het feit dat je geen keuze hebt of dat je meerdere gewichtsfases in de kast hebt hangen. Het zou echter kunnen dat je onbewust zoekt naar een natuurlijk evenwicht tussen wie je bent en wat je die dag wilt overbrengen.

Schutteren

In Nederland willen mensen – zeker ook vrouwen – meestal niet opvallen. Dat past bij onze cultuur en inborst. Als dat al geldt voor professionals in het algemeen, hoe werkt dat dan binnen de doelgroep waarin wij ons bewegen? De doelgroep die zich goed voelt “in de coulissen”; de management ondersteuner. In de ruim 13 jaar dat wij werken met professionele ondersteuners hebben wij dit soort innerlijke worstelingen van nabij meegemaakt. Je hebt ambitie en wilt verder groeien in je vak, maar je uitstraling kan daarbij een belemmering zijn. Blijf je trouw aan jezelf of moet je je kledingstijl aanpassen aan het secretariële segment waarin je je wilt bewegen? Wanneer je je in het hogere segment van het management ondersteunende vak beweegt ben je (vaak) een rolmodel. Wordt er van je verwacht dat je weet hoe je je moet kleden. En dan sta je dus voor die kledingkast te schutteren en denk je weer: wat wil ik vandaag overbrengen en wat doe ik dus aan?

Personal styling

Binnen Pro Assistance voeren we al jaren met regelmaat de discussie of wij hier een rol in zouden kunnen spelen. Wij zijn zeker geen experts op het gebied van personal styling maar we begrijpen wel als geen ander het positieve effect dat iemand’s stijl kan hebben wanneer die zijn of haar persoonlijkheid onderstreept. De kracht die iemand dan uitstraalt. Om die reden willen wij graag een handreiking doen aan de professionals waar we mee samenwerken, om ze wellicht verder op weg te helpen in hun loopbaan. Dat willen we zeker niet op een belerende manier doen, maar op een uitnodigende wijze. Zodat je gaat nadenken waarna je er je voordeel mee kunt doen.

Carina van der Kloet

Carina van der Kloet, oprichter van Carina Personal Styling, zal je aan de hand nemen. Per seizoen gaat ze tips en adviezen geven. Over mode en stijl. Kleding, imago en identiteit. De do’s and don’ts binnen een zakelijke omgeving. Pak daar voor jezelf uit wat je denkt nodig te hebben. Carina adviseert professionals hun uitstraling te vergroten door middel van kleding. Zij vindt het belangrijk dat een uiterlijk passend is bij een persoonlijkheid. “Wanneer kleren je persoonlijkheid ondersteunen, hoef je hier niet meer over na te denken en kun je je volledig richten op de inhoud,” zegt Carina.

Van der Kloet heeft al 20 jaar ervaring in dit vakgebied. Zij is afgestudeerd aan het Fashion Institute of Technology (F.I.T.) in New York City en heeft zich daarna gespecialiseerd in kleur, stijl, imago en identiteit. Ze geeft persoonlijke adviezen en trainingen over een “coherente kledingstijl”. Ze is gastdocent bij diverse scholen zoals Nijenrode en AMFI. Ze is opgegroeid in Marokko, Kameroen, Burundi, de Verenigde Staten, Frankrijk en verbleef langdurig in het Midden-Oosten. “Ik heb gewoond tussen verschillende culturen, achtergronden, uniformen en kledingstijlen en dat heeft mij gefascineerd en geïnspireerd”.

Carina helpt politici, (vrouwelijke) managers, diplomaten, bestuurders en ondernemers met hun styling. Maar ze adviseert ook bedrijven. In de Verenigde Staten weet iedereen hoe de stylist van Michelle Obama heet of wie indertijd tekende voor het nieuwe professionele uiterlijk van Sarah Palin. In Nederland wordt er niet veel over gesproken maar worden zeker zoveel adviezen ingewonnen. Van der Kloet: “Ik wil dat mensen denken: ‘Zij ziet er goed uit, maar waar ligt dat eigenlijk aan?’ Je moet uitstralen wie je bent. Jouw zakelijke intenties moeten duidelijk zijn en het is fijn als je als vakprofessional serieus genomen wordt. Dress like you mean it.

Volgende maand schrijft Carina haar eerste artikel. Wij kijken er naar uit en mocht je al vragen, suggesties of opmerkingen hebben, laat het ons weten: info@pro-assistance.nl.Reacties via Disqus