Dear All,
Het was voor ons een druk najaar! Nu de feestdagen op komst zijn, hopen we jullie te kunnen inspireren door te vertellen over de auteursbezoeken - en boeken - die ons de afgelopen tijd hebben geïnspireerd.
Om met serieuze zaken te beginnen: in september was de winkel tot de laatste plaats gevuld omdat Michael Ignatieff kwam spreken over zijn boek Gewone Deugden (Ordinary Virtues: Moral Order in a Divided World). Michael Ignatieff, bekend als romanschrijver en oud-politicus in Canada, is momenteel Rector of The Central European University in Budapest. Namens The Open Society probeert hij al sprekend onze democratische waarden te beschermen tegen de groeiende nationalistische en autoritaire tendensen in de wereld, zoals die waar hij dagelijks mee te maken heeft in Hongarije van de Eurosceptische regering van Viktor Orban. In zijn boek vertelt Ignatieff over zijn onderzoek op vele plaatsen op de wereld als Brazilië, Japan, Los Angeles, Zuid-Afrika en Myanmar naar de wrijving tussen de universele mensenrechten en de deugden op lokaal niveau. Het publiek luisterde ademloos. Vrijheid was ook een belangrijk thema bij de boekpresentatie van Eigen Baas van onze buurtgenoot Rutger Koopmans en wel de persoonlijke vrijheid die je moet veroveren om van baan te veranderen of om voor jezelf te beginnen. Koopmans was werkzaam als bankier toen hij besloot als vrij man verder te gaan. In zijn boek vertelt hij openhartig over zijn ervaringen bij het opbouwen van een nieuw professioneel bestaan, onder meer als adviseur van Johan Cruijff en bestuurslid bij Toneelgroep Amsterdam. Koopmans geeft in zijn boek antwoord op vragen als: hoeveel financiële buffer heb je nodig, hoeveel ben je waard, wat is je intrinsieke motivatie, hoeveel energie, flexibiliteit en sociale drijfveren heb je? Dit boek is een goede match voor iedereen die zich wil oriënteren op een volgende stap in zijn loopbaan.
Over werken in vrijheid gesproken: we kregen in korte tijd bezoek van twee toppers in hun vak die met prachtige boeken kwamen, een interieurspecialist en een juwelier.
Wilhelmine van Aerssen moedigde ons bij haar lezing over haar handboek Stoffen in het interieur aan om meer kleur en warmte te gebruiken in het versieren van onze woningen. Van Aerssen is agent voor Nederland van toonaangevende merken op het gebied van interieurstoffen, behang, meubels, verlichting en accessoires. Zij heeft een showroom op de Hoogte Kadijk en op afspraak helpt ze je met het kiezen van behang, stoffen en veel meer. Haar boek leest als een naslagwerk en is rijk geïllustreerd met kleurrijke fotografie en is ook leverbaar in het Engels onder de titel From Fibre to Fabric.
Juwelier Bernadette van Gelder vertelde over haar prachtig uitgegeven, tweedelige boek The Golden Smile of India - over de achtergronden van traditionele Indiase juwelen en haar vele ontmoetingen met handelaars en edelsmeden in India. Van Gelder runt met haar twee dochters Van Gelder Jewellery en verzorgt tentoonstellingen op internationale art fairs, waaronder de TEFAF Maastricht.
Als je in de kerstvakantie tijd hebt voor een goed verhaal, lees dan de Amerikaanse Jennifer Egan’s meest recente roman Manhattan Beach. Een verhaal over een jonge vrouw in Brooklyn, New York tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat een boek! Anna Kerrigan’s vader is plotseling verdwenen en zij moet een manier vinden om een plek in het leven te veroveren. Met hard knokken en dankzij de oorlog wordt Anna de eerste vrouwelijke duiker in Brooklyn Naval yard. Als zij de maffiose Dexter Styles in een nachtclub ontmoet begint zij een idee te krijgen over de verdwijning van haar vader. Gelaagd en schitterend geschreven biedt deze historische thriller noir zicht op een boeiende en transformatieve periode in Amerika en sleept je door het dagelijks leven in die tijden. Fantastisch!
Dan Browns nieuwe boek is ook een aanrader. Origin speelt zich af in Spanje en is geschreven in Brown’s bekende stijl maar biedt, zoals altijd, stof tot nadenken. Artificial intelligence, neo-Francoisten, de Sagrada Familia in Barcelona, het Bilbao Museum en Langdon “on the run”, het is er allemaal, vol spanning en informatie over de laatste Elon Musk-achtige ontdekkingen. Geniet!
Wie een feel-good roman wil lezen, die zowel een beetje treurig als heel erg hilarisch is, moet Eleanor Oliphant lezen. Elk kantoor heeft wel iemand rondlopen die a bit of an oddball is. Eleanor is zo iemand. Door een aardig bedoeld voorval raken haar perfecte coping-mechanismen ontregeld en krijgt ze een leerzaam lesje over de onbelichte periode uit haar bestaan.
Zowel YA-lezers als volwassenen hebben uitgekeken naar het nieuwe boek van John Green. Vijf jaar na A Fault in our Stars (Een weeffout in onze sterren) is er nu Turtles All the Way Down (Schildpadden tot in het oneindige), een verhaal over de verdwijning van een miljardair – maar ook over jonge mensen bezig te leren hoe je kunt functioneren in de ingewikkelde wereld van vandaag. Dit verhaal van de 16-jarige Aza gaat over overlevingsstrategieën, vriendschap en veerkracht en is weer een topper van deze geliefde schrijver.
Ook naar het nieuwe boek van Philip Pullman, auteur van de razend populaire fantasy-trilogie His Dark Materials is reikhalzend uitgekeken. In La Belle Sauvage keren we terug naar Oxford, de demonenwereld en het geliefde karakter Lyra Belacqua. Het is geschikt voor kinderen vanaf 11 jaar (een fantastisch voorleesboek), maar volwassenen lezen dit ook met plezier. Ik vond mijzelf al googelend op “quantum theory” terug toen Pullman begon over verschillende kosmologieën. Het is het eerste deel van een nieuwe trilogie, die zich tien jaar voor Northern Lights afspeelt. Ook heel goed te lezen als je de eerdere boeken nog niet gelezen hebt. Highly recommended!
Wie een mooi cadeau voor kinderen zoekt met de feestdagen: er is het Guinness World Records 2017, een nieuwe Wimpy Kid (Getaway), en de prachtig geïllustreerde uitgave van Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Voor de jongste kinderen is er De Notenkraker in boekvorm - met muziekfragmenten - een kwaliteitsuitgave van de illustratrice Jessica Courtney-Tickles.
We proberen ons bij Van Rossum zoveel mogelijk te concentreren op het verkopen van boeken, maar we hebben een uitzondering gemaakt voor iets heel bijzonders. Toen we benaderd werden om een exclusief verkooppunt te zijn in Amsterdam-Zuid van de Amsterdam-editie van het Monopoly spel, konden we geen nee zeggen. De belangstelling is groot, maar er kan nog wel een spel worden gereserveerd. Dus wat ons betreft: ga verder naar Beethovenstraat en heel prettige feestdagen gewenst!
Beth