weten wat er speelt
kennis delen

Speciaal maar niet uitsluitend voor Amsterdammers

15 december 2016 - Door Susanne de Ridder.

Op woensdag 14 december, in misschien wel de meest ongezonde maand van het jaar, organiseerde de Amsterdam Economic Board in Hotel W te Amsterdam het event ‘Health & Prevention - Featuring Data’. De Board heeft als missie de welvaart en het welzijn in de metropoolregio Amsterdam (MRA) duurzaam te versterken door de krachten van overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven te bundelen.[1] Oftewel door een netwerk van ‘Amsterdammers’.

Het eerste deel van de missie lijkt te slagen; de Metropoolregio Amsterdam behoort tot de Europese top vijf van economisch sterke regio’s. Het tweede deel van de missie heeft meer voeten in de aarde. Amsterdammers leven korter dan andere Nederlanders. Maar de ambitie is om ‘onze’ gezonde tijd twee jaren te verlengen per 2025. Met als wapenfeit de economisch sterke, innovatieve regio en brede politieke steun wil de MRA een voortrekkersrol gaan spelen op het gebied van preventie van (volks)ziekten en het gebruik van data in de gezondheidszorg, zo benadrukt boardlid Harry van Dorenmalen tijdens het event.

Gezondheidszorg is en wordt steeds meer preventie en voorspelbare, gepersonaliseerde zorg door middel van data stelt de innemende dagvoorzitter Erik Peekel. Een thema waar niet alleen de gezondheidsprofessional iets mee kan. Innovaties en preventie in en van de zorg gaan uiteindelijk over jou en mij, waar je woont en werkt, over jouw privéleven en werkende leven. Het is complex en het ligt gevoelig. Vanwege privacy, politiek en wat al niet meer. Dat er maar 1 arts op het event aanwezig is, ik aan tafel zit met diverse geïnteresseerden maar met geen enkele ‘data scientist’, onderschrijft dit vermoed ik.

En hoe ziet de (toekomstige) zorg er dan uit en wat zijn de initiatieven van de MRA? Wethouder Zorg, Sport en Welzijn Eric van der Burg vertelt gepassioneerd over de huidige ontwikkelingen, gebaseerd op data, om de inwoner van de stad te ‘bewegen’ gezondere keuzes te maken. Zonder dat ik het weet word ik tegenwoordig in het stadhuis ‘gepusht’ om de trap te nemen. En onbewust word ik ‘gelokt’ naar het, via een wandeling te bereiken, IJmeer als ik zou wonen op het nieuwe Centrumeiland in Amsterdam. Laat staan de strategische lichten aan het einde van diverse Amsterdamse straten, om bewoners te verleiden meer te lopen. De wethouder geeft ook informatie over het Amsterdamse instituut dat integraal onderzoek doet naar welvaartsziekten. Ze hebben al ongelooflijk veel data zo blijkt, openbaar en vrij te gebruiken voor iedereen die zich met preventie wil bezighouden.[2]

En wat kun je dan nog meer met al die data? Innovatiestrateeg Arno Laeven bespreekt een mogelijk (beladen) toekomstbeeld waarin ‘onze ‘ persoonlijke data vergrendeld in blockchain een rol spelen.[3] Een toegevoegde waarde voor het ‘voorspellen’ van een ziekte of risico op een gepersonaliseerde manier. Dit onderwerp wakkert direct discussie aan. Wie beheert en heeft toegang tot die data over mij? Krijg ik in de toekomst ongevraagd een sms of update in mijn persoonlijk profiel dat ik die gezellige bitterbal op de borrel na het event beter niet kan nemen? Zoiets bestaat al lang, maar is nog niet bij een ieder (lees: bij mij) ingeburgerd. Denk aan de diverse gezondheidsapps en de Fitbit, zegt mijn buurman met een knipoog. Ja, maar die zijn lang niet altijd compatible en betrouwbaar zegt een ander. De FitCoin dan.[4] De wat?Het is een kwestie van tijd en gewenning concludeer ik, terwijl ik met een heerlijke bitterbal naar de ook bij de borrel aanwezige pratende zorgrobot Pepper kijk.

 

[1] http://www.metropoolregioamsterdam.nl/over-mra
[2] Instituut Sarphati: naar de beroemde Amsterdamse arts, ondernemer en politicus 
[3] https://www.blockchain.com en de toepassing van het principe in de zorg is veilig 
[4] http://thenextweb.com/insider/2015/03/23/get-ripped-or-die-mining-how-fitcoin-can-make-you-a-bitcoin-fortune-at-the-gym/