weten wat er speelt
kennis delen

Dilemma

OPINIE - 01 september 2013

Integriteit, het woord is van al zijn zuiverheid ontdaan door de vele fraude- en oplichtingstactieken die de meest gerenommeerde instellingen normaal zijn gaan vinden. Of het nu gaat om woning coöperaties, financiële instellingen, ziekenhuizen, bouwbedrijven, het maakt niet uit. Zolang eigenbelang maar zegeviert boven algemeen belang.

Het bureau Pro Assistance organiseert vanwege haar tienjarig bestaan een gedurfd evenement in het DeLaMar Theater over de rol van de secretaresse in deze context. Bureau Berenschot zal de resultaten van een onderzoek onder ruim 600 bestuurders en directieleden van organisaties en grotere en kleinere ondernemingen naar integriteit binnen hun organisaties en het (gewenste) gedrag van hun secretaresse, bekend maken. Verder lees ik dat Jan Kees de Jager zijn visie op integriteit zal geven. Deze man is een uitmuntend spreker, maar meestal gaat het over munten. Ben dus benieuwd wat hij over dit onderwerp te zeggen heeft. Moet ik mijn diner afzeggen? Nee, dat kan niet. Er komen ook vrienden uit Engeland en Zwitserland.

In deze tijd van verplicht gestelde transparantie, opgeroepen door de vele misstanden in procedures, processen en management binnen het bedrijfsleven en de non profit sector mag ik als docent op de universiteit Nyenrode verschillende malen per jaar doceren voor groepen, samengesteld uit directie secretarissen, secretaresses van besturen en raden van commissarissen over het onderwerp de governance van het commissariaat. Een en ander maakt onderdeel uit van het programma “Foundations of Corporate Governance”. In deze colleges vindt veel interactie plaats tussen de docent en de aanwezigen. Bovendien ontstaat er veelal een uitgebreide discussie naar aanleiding van de behandeling van een aantal praktijksituaties. Altijd komt daarbij aan de orde het dilemma waarin een secretaresse kan belanden als zij ziet of vermoedt dat de leidinggevende aan wie zij rapporteert acties onderneemt die niet met de governance strookt. Enerzijds willen zij per definitie hun “baas” zo veel mogelijk dienen anderzijds kan het betekenen dat zij meegetrokken worden in een proces dat hen inderdaad in een duivels dilemma kan brengen. Wat te doen in zo’n situatie waarbij natuurlijk ook de houdbaarheid van de eigen functie in het geding komt? We hoeven de kranten maar open te slaan om te lezen dat daar waar de praktijken van managers strafbaar worden gesteld zij in hun kielzog hun secretaresse dikwijls meetrekken. Voorwaar geen beloning voor een secretaresse die primair dienstbaar is aan haar leidinggevende en zich (misschien) niet tijdig realiseert dat zij onderdeel is van een proces dat niet overeenkomt met de regels van integer bestuur of wel de corporate governance.

Het bureau Pro Assistance weet als geen ander hoe relevant het onderwerp integriteit voor secretaresses en management assistenten is. Het bureau is een van de grootste wervers van dit type functies en onderhoudt na plaatsing intensief contact met hen, wat hen in hoge mate onderscheidt van soortgelijke bureaus. Het is gedurfd, actueel en spannend om in deze tijd een seminar over dit onderwerp te organiseren en daarmee het veel besproken onderwerp integriteit van vele kanten te belichten. Diner of seminar? Seminar of diner? Ruzie thuis of het gevoel iets belangrijks te missen? Ik besluit gebruik te maken van de uitnodiging; zal mijn vrouw niet leuk vinden, maar daar komen we wel uit. Misschien neem ik haar mee.

 

Door: Dries van de Beek