Catch of the day
7 september 2017

De onstuitbare opmars van biologische wijnenOm maar meteen met de deur in huis te vallen, op het moment van schrijven praat iedereen over het ‘eierschandaal’, tientallen miljoenen aan schade en een gezondheidsrisico van formaat. Niet iedereen weet het, maar bij wijnbereiding wordt ook vaak eiwit gebruikt, om de wijn helder te maken, te ‘klaren’. Dus is de kans aanwezig dat er ook in wijn Fipronil gevonden zal gaan worden; geen fijne gedachte.  

Voor wijnliefhebbers, en wat dat betreft ook eiliefhebbers, is de oplossing eenvoudig, koop biologisch, want dan ontloop je de gifspuit met alle aanverwante narigheid. Tot niet al te lang geleden werd er in de wijnwereld niet over biologisch gesproken, het werd weggezet als abnormaal. Alsof het gebruik van waanzinnige hoeveelheden landbouwgif wél normaal was. Om het even in perspectief te zetten. Van een van de belangrijkste wijnproducerende landen is 7% van het land- & tuinbouw areaal bestemd voor de wijnbouw. Deze 7% in hectaren poetst ruim 30% van alle landbouwgif in dat land weg. Sinds ik in 1976 een wijnbouwer in Bordeaux bezocht, en onder een asbest afdakje enorme vaten met doodskoppen erop zag staan, nam ik mij voor gif zo veel mogelijk te weren. De tijden zijn in mijn voordeel veranderd want meer en meer wijnliefhebbers, winkeleigenaren, restauranthouders en zelfs luchtvaartmaatschappijen kiezen er nadrukkelijk voor met wijnen te werken waar geen rotzooi inzit.

Wereldtop

Nog iets belangrijks waar niet iedere wijnliefhebber weet van heeft. De absolute wereldtop, de wijnen die 100 punten krijgen, de wijnen waar internationaal vermogens voor worden neergeteld, zijn in toenemende mate afkomstig van biologische herkomst, en in nóg meer gevallen bio-dynamisch. Het verschil? Biologisch is kort gezegd het afzweren van chemie in wijngaard en kelder. Ook het gebruik van sulfiet is nadrukkelijk omlaag gebracht. Maar de wereldtop werkt bio-dynamisch. Dit is de overtreffende trap in de land- en tuinbouw. Het is de verbinding tussen het aardse en de kosmos. Leven terugbrengen in de grond is een van de fundamenten. Dat lijkt raar, maar door de overdaad aan chemische bestrijdingsmiddelen is alles dat normaal gesproken op, rond of onder de wijnstokken leeft, uitgemoord. 

Rudolf Steiner, Palmer en Pontet-Canet

Het was de Oostenrijkse antroposoof Rudolf Steiner die in de twintiger jaren van de vorige eeuw de mensheid al opmerkzaam maakte op de enorme schade die alle chemische middelen opleveren. Pas nu lijkt het door te dringen tot de consument dat wij er met zijn allen mee moeten stoppen om zo nóg meer schade tegen te gaan. De bio-dynamische werkwijze is in zijn geheel opgehangen aan de ‘wetten’ van Steiner. Resoluut wordt chemie afgewezen waardoor de grond weer tot leven komt en de wijnen afkomstig van deze wijngaarden schitteren als nooit tevoren. Twee voorbeelden? Château Pontet-Canet, de Grand Cru uit Pauillac gooide in 2006 het roer om en ging bio-dynamisch werken. In 2007 ging het mis en moest men de spuit ter hand nemen om niet de complete oogst te verliezen. Maar in 2010 was het zover, zij werden de eerste Grand Cru uit de classificatie van 1855 die biologisch én bio-dynamisch werden gecertificeerd. Anno vandaag is Pontet-Canet een van de ultieme ‘hebbedingen’ van Bordeaux. De wijnen zijn nog nooit zo spectaculair geweest.

Schone wijk

Even zuidelijker in de gemeente Margaux ligt Château Palmer. Dit vermaarde kasteel ligt pal tegenover de Premier Grand Cru Château Margaux. De nieuwe directeur, Thomas Duroux stelde in de wijngaarden direct orde op zaken door te kiezen voor bio-dynamie. Niet alleen zijn de wijnen nu van een ongekend kwaliteitsniveau, maar minstens even belangrijk, het ziekteverzuim bij de wijngaardwerkers is van de ene dag op de andere nihil geworden. De mensen komen nu met plezier weer werken ‘in de natuur’. Vroeger moesten zij met beschermende kleding en gasmaskers tussen de wijnstokken werken. Die gemeente wordt sowieso steeds ‘schoner’ want ook de ‘Grand Vin’ van Château Margaux is van biologische druiven en de andere overbuur, Château Durfort-Vivens, ontving voor de oogst 2016 voor het eerst het Demeter certificaat behorend bij bio-dynamie. 

Duur?

De hiervoor aangehaalde voorbeelden hebben allen iets gemeen, en dat is de torenhoge prijs per fles. Wil dat zeggen dat alles met bio certificering automatisch ook duur is? Nee allesbehalve. Om dit betoog kracht bij te zetten tip ik graag de wijnen van Ana Amat. Deze talentvolle jonge dame maakt in het Spaanse Alicante een wit-rosé-rood trio. Knisperend zuiver, fris, sappig en schoon. Niet alleen dragen zij allemaal het biologisch keurmerk, maar ook zijn zij vegan. Dat wil zeggen dat er op geen enkel moment in de wijnbereiding dierlijke producten worden verwerkt. Wijnschrijver Harold Hamersma geeft ze een prachtige 8,5. Collegaschrijver Nicolaas Klei gaat eroverheen. Hij geeft ze het predicaat ‘Omfietswijn’ en riep in Elsevier de witte Vergel uit tot één van de beste witte wijnen van Nederland, waarvan akte. Maar tegen welk tarief? Voor € 6,95 voor wit & rosé en een euro meer voor de complexe, overtuigende rode weet u alles. Waar te koop? Bij de beste biowinkel van Nederland, Organic Food For You aan de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam, maar ook bij wijnspecialisten in 020 als Bilderdijk Wijnhuys, of Wine & Roses. Online ook gemakkelijk te bestellen rechtstreeks bij de bron, www.wellofwine.nl

Volgende keer duiken wij in Champagne, want dáár weet ik ook iets moois!Reacties via Disqus