Catch of the day
8 november 2017

Champagne!Wereldwijd wordt Champagne in verband gebracht met grote momenten in ons privé of zakelijk leven. De meeste ervan positief. Ook tijdens de jaarwisseling is er feitelijk maar een wijn die in aanmerking komt, mousserende, waarvan Champagne dan de ongekroonde variant is.

Aan het einde van het wijnjaar 2017, als oud & nieuw alweer sneller lijkt te komen dan het jaar ervoor, is er aan onze kant extra reden voor blijdschap en daarmee aan Champagne. Die blijdschap wordt gevoed door de gedachte dat wij worden ‘begrepen’.

Ieder jaar weer proeven onze wijncritici vele duizenden wijnen en brengen hun bevindingen over aan de lezer. De meest actieve journalisten op dit vlak zijn Hubrecht Duijker, Harold Hamersma en Nicolaas Klei. Ik schat zomaar in dat deze vakmensen samen gedurende het jaar een slordige 15.000 wijnen keuren, een ‘beestenbaan’.

Puntzuivere proefbevindingen

Twee ervan brengen jaarlijks een boekwerk uit ter dikte van een ouderwets telefoonboek met daarin hun kritieken. De Omfietswijngids van Nicolaas Klei, en De Grote Hamersma van Harold Hamersma. Duizenden proefnotities vaak met grote dichterlijke vrijheid en humor weergegeven. Maar vergis je niet, onder deze ‘losse’ stijl gaan puntzuivere proefbevindingen schuil. Krijg je het predicaat ‘omfietswijn’ of een vette 9 van Hamersma, dan gaat dat echt ergens over.

Bekroonde wijnen

En daarom was er voor ons (weer) reden om Champagne te ontkurken want onze collectie wordt door beide critici begrepen, en de sterren in geschreven. In de Omfietswijngids krijgen wij landelijk het hoogst aantal (57 stuks) bekroonde wijnen waarmee wij alle deelnemers aan de gids achter ons laten. Hamersma laat ons met 50%(!) groeien in zijn gids ten opzichte van vorig jaar. Nu staan wij in zijn Grote Hamersma met 205 wijnen en ons gemiddelde cijfer? Net onder een negen. Dat is fantastisch!

En toen........

En toen was er natuurlijk Champagne, welke? Hier hoeven wij de beide gidsen niet te raadplegen want uit eigen koelkast komt meteen Leclerc Briant tevoorschijn. Dit mini Champagnehuis staat onder leiding van de onnavolgbare Frederic Zeimett met aan zijn zijde de meest spraakmakende wijnmaker, de goeroe van Champagne, Hervé Jestin.

Verstappen

Deze mannen vegen de vloer aan met bijna iedereen om zich heen, het is een ‘dreamteam’ vergelijkbaar met twee Max Verstappens in een team. Dat blijkt ook uit de waarderingen; Klei deelt aan al hun Champagnes het hoogste predicaat uit en Hamersma strooit met negens. Maar daar bleef het dit jaar niet bij want eerder werd de instap Champagne ‘Cuvée Réserve’ al door het wijnmagazine Proefschrift uitgeroepen tot ‘Wijn van het Jaar’ en gooide wijnmagazine Wine Life kortgeleden nog wat brandstof op het vuur door exact deze Champagne uit te roepen als winnaar van hun jaarlijkse test.

Alle Champagnes van Leclerc Briant zijn biodynamisch gemaakt, en Demeter gecertificeerd. Ook zijn zij sinds dit jaar vegan. Dat wil zeggen, er wordt in de wijnbereiding op geen enkel moment gebruik gemaakt van dierlijke middelen.

De veel geprezen Brut Réserve is uit het jaar 2013 en bestaat uit 40% pinot noir, 40% pinot meunier en 20% chardonnay. Aan deze wijn werd slechts 4 gram (per liter) suiker toegevoegd waarmee het feitelijk een ‘Extra Brut’ Champagne is. Naast deze instap Champagne op eliteniveau voert Leclerc Briant ook Champagnes afkomstig van een enkel wijngaardje en altijd met 1er Cru status.

Abyss

De meest bijzondere Champagne van Leclerc Briant is zonder twijfel de Cuvée Abyss. Van deze vintage 2013 waaraan geen suiker werd toegevoegd (een Brut Zéro in vakjargon) vanuit de gedachte dat de wijn het beste rijpt als de druk in de fles gelijk is aan daarbuiten, zonk men 600 flessen af op de zeebodem bij 60 meter diepte. Gedurende 14 maanden lag deze Champagne roerloos op de zeebodem en werd recent omhoog gehaald. Deze volstrekt unieke Champagne is nu (zeer beperkt) ook in Nederland leverbaar.

Nico McGough

www.bosmanwijnkopers.nl

  
Wijnmaker Herve Jesting (l) en directeur Frederic Zeimett (r)Reacties via Disqus