Catch of the day
2 november 2018

BrexitHet Verenigd Koninkrijk: een prachtig land met vele gezichten. Met een beautiful countryside, geweldige Britse humor, de hippe hoofdstad London - the place to be, leuke BBC programma’s met mooie series, tradities & etiquette, the Royals en Eastenders. Een land met vrijwel geen middenklasse, je bent arm of rijk. Je behoort bij de gentry of bent commoner.

Vorige week stond in het teken van het staatsbezoek van onze Koning en Koningin, de Oranjes, aan Queen Elizabeth en de overige Windsors. Queen Elizabeth, ’s werelds langstzittende vorst en nog behoorlijk kranig met haar 92 jaar. Ik hoop dat ik er nog zo bij loop op die leeftijd. De nadruk lag onder andere op de eeuwenlange  vriendschap tussen de beide landen en dat in een decor van pracht en praal. Ik vond het prachtig. Zeker sinds ik de Netflix-serie The Crown heb gezien. Tijdens zo’n staatsbezoek wordt alles door de Engelse Royals uit de kast gehaald, dat kunnen ze als geen ander. Behoorlijk imponerend. Gelukkig hebben wij Maxima met die prachtige tiara – met de eeuwenoude beroemde Stuart-diamant -  haar mooie outfits en charme. Kortom, als je van royalty houdt was dit genieten.

Maar het bezoek ging ook over iets anders. Over de Brexit. De Brexit komt steeds dichterbij. Iets waarvan we dachten hoe is het mogelijk, gaat nu toch echt gebeuren, met alle consequenties van dien. Ook voor ons in Nederland. De Engelsen zijn en blijven eilandbewoners. Niet alleen geografisch gezien maar ook qua mentaliteit. Behoorlijk chauvinistisch maar gelukkig wel met een dosis Britse humor. Toen het Verenigd Koninkrijk toetrad tot de EU in 1973 was er al flinke tegenstand. Bang dat ze geregeerd zouden worden vanuit Brussel in plaats van Londen. Bang voor Brusselse regels. Die tegenstand is altijd gebleven, alhoewel ze economisch profiteerden van hun lidmaatschap en zij hun eigen munt konden behouden. En nu, 43 jaar later, hebben de tegenstanders uiteindelijk gewonnen. Ze zijn geobsedeerd door het behouden van de Britse waarden en Britse identiteit en bang voor open grenzen. De meerderheid (51,9%) van de stemmers in 2016 vindt dat je je nationale identiteit verliest als je lid bent van de EU.

Ik heb me groen en geel geërgerd aan de campagne rond dat referendum. Als je het over fake news hebt dan werd hier echt fake news gepropageerd door een aantal politici die voor de Brexit waren. En dan de jongeren die geen zin of tijd hadden om te stemmen. Ik hoop dat ze geleerd hebben dat stemmen wel degelijk zin heeft want zie hier wat er kan gebeuren.

Hoe dan ook, feit is dat de Brexit er aan komt, hard of zacht, deal or no deal. Wat voor invloed heeft dat op ons en onze economie nu we net uit de crisis zijn? De één zegt dat we ervan gaan profiteren, de ander voorspelt een doemscenario. Behoorlijk wat Nederlandse bedrijven zijn afhankelijk van hun handel met het Verenigd Koninkrijk. Veel Nederlanders werken, studeren en/of wonen in Engeland, wat zijn de consequenties voor hen? We krijgen in ieder geval weer strengere grenscontroles. Dat is voor de toerist niet zo’n probleem, vergt een kleine aanpassing. Je zorgt voor een geldig paspoort en neemt meer tijd voor douanecontrole. Maar de Brexit heeft megaconsequenties voor het bedrijfsleven. Wat te denken van de papierwinkel voor onze export naar het Verenigd Koninkrijk? En naar ik heb begrepen is het VK, na Duitsland en België, ons belangrijkste exportland. Terug dus naar het stenen tijdperk in de huidige digitale wereld. Als je bij een bedrijf werkt dat veel met het VK te maken heeft zul je ongetwijfeld de gevolgen al ervaren.

Hoe dan ook ‘we have to go with the flow’. De Britten hebben op 23 juni 2016 tot een Brexit besloten en op 29 maart 2019 wordt dit een feit. ‘Time will tell’ wat het voor de Britten en voor ons echt gaat betekenen. Wat wel zou kunnen gebeuren is dat op diezelfde dag de Royal baby van Harry en Meghan wordt geboren. Zo is elk einde weer een nieuw begin.

 Reacties via Disqus