Bijeenkomst Apemanagement: de kantoortuin en de dierentuin

22 maart 2017

Na ons teamuitje van afgelopen juli, heeft Pro Assistance Sarah Mutsaers van Apemanagement gevraagd haar fantastische workshop ‘Apenstreken op de werkvloer’ te herhalen. Dit keer met een flink aantal assistants uit de regio Zuid-Holland.

De middag beloofde veel goeds: een heerlijke lentezon op een rustige doordeweekse dag bij Diergaarde Blijdorp. Veertig opgetogen dames stapten op de Jungle Express om het gedrag van mens en aap te gaan bestuderen. Deze safari was vermoedelijk een sight op zich.

Sarah ging van start met het theoretische gedeelte van de workshop. Op geestige wijze werd de vergelijking gemaakt in sociaal gedrag tussen onze verre evolutionaire verwanten en de mens. Wat komt met menig aapsoort overeen? Dat wij de noodzakelijke kunst verstaan te manipuleren oftewel sociaal vaardig (moeten) zijn. De rangorde, de verhouding en hiërarchie op de apenrots is zelfs te vertalen naar de dagelijkse gang van zaken bij menig kantoor. Zo heb je ook bij bijvoorbeeld chimpansees een MT en het (noodzakelijke?) imponeergedrag dat hierbij hoort. De CEO  verdeelt het eten en laat door middel van een ‘kantoorrondje’ zien wie de dienst uitmaakt. De rest van het MT, 2e of 3e aap in lijn, volgt in zijn kielzog. Deze strategische aapjes zijn iets kleiner maar hebben uitstekende arbeidsvoorwaarden onderhandeld.

En de werkbijen, pardon apen? Die laten het imponerende en leidende gedrag van de CEO toe zolang hij daad bij woord voegt, ofwel de veiligheid mede waarborgt. De ‘jonge of nieuwe associates’ op de rots mogen gedurende een periode fouten maken of gedrag aanleren.

De dames bij de bijeenkomst vertaalden deze verdeling en het imponeergedrag al snel naar de eigen kantoortuin. Zo wordt het voorbeeld van een dure/grote auto genoemd, is een schare jonge vrouwelijke associates verzamelen geen uitzondering of geeft een personal assistant de leider aanzien. Zelfs een zichtbaar afwijkend loopje van de baas of manager wordt genoemd. De toon was gezet.

Vervolgens gingen we het veld in om onder meer de gorilla’s te bekijken voordat we de middag met een borrel zouden afsluiten. Het belang van veldonderzoek als aanvulling op de theorie werd maar weer eens bevestigd, want de bekende en grillige ‘CEO’ Bokito reageerde gisteren uitdagender dan normaal, vertelde Mutsaers. Veertig vrouwen die je blijven aanstaren, dat doet natuurlijk ook wat met je ego en je gedrag.

Apen zijn net mensen. 

   

Foto header: Guus Dubbeldam