Catch of the day
6 juli 2016

Adem in en lang uitWe hadden weer eens een leuk gesprek aan de lunchtafel. Dat hebben we eigenlijk altijd wel; in ieder geval heel vaak. Over verschillende onderwerpen; zeker niet altijd werkgerelateerd. Wij lunchen altijd samen. Met hen die op kantoor zijn. Niemand mag achter het bureau blijven zitten om snel een boterham naar binnen te werken. Stipt om 12.00 uur wordt de tafel keurig gedekt: placemat, glas, bordje en bestek en met een servetje op het bord. Een rustpunt tijdens de dag om het even met elkaar over iets anders te hebben. En een rustpunt blijken meer mensen nodig te hebben.

Aan de yoga

Het is al zo gewoon dat het bijna niet meer opvalt, maar op bijna alle cv’s (nou ja, in ieder geval veel) zien we dat kandidaten als hobby of nevenactiviteit yoga opvoeren. Zo voelt het in ieder geval. Het lijkt wel net zo gewoon als eten, drinken en slapen te worden in onze Westerse wereld. Een noodzakelijk onderdeel van je dag. In de bijlage van Het Parool enkele weken geleden werden drie mensen geïnterviewd die een haastig en ongezond leven hadden en door een betere balans (waaronder vooral ook yoga) nu beter in hun vel zaten. Minder nekklachten, niet meer uitgezakt ’s avonds op de bank hangen, meer energie, ruimte in je hoofd en minder ergernissen. Oké, je mag dan ook geen alcohol meer drinken en je moet je bewust zijn van wat je eet. Daar hoort dus niet de cheesecake bij die wij vandaag kregen en overheerlijk was! Met alléén yoga kom je er dus niet, maar toch.

Pluk de dag

Al pratende tijdens de lunch kom je er dan achter dat veel mensen met yoga bezig zijn. Een vriendin van mij die al twee keer even een pas op de plaats heeft moeten maken in haar drukke bestaan, vertelde mij ook dat zij tegenwoordig iedere dag een half uur eerder opstaat om de dag te starten met yoga-oefeningen. Dat helpt haar. Wat een goede gedachte. Lijkt mij ook wel wat. Ik begon te rekenen. Als ik om – zeg – 08.30 uur op kantoor wil zijn en rustig wil ontbijten (is toch ook een ontspannen start van de dag), kranten wil lezen, nog wat “doe-dingen” wil doen zoals vaatwasser uitruimen, eten voor ’s avonds voorbereiden, yogamomentje nemen, dan mag ik wel om 05.30 uur opstaan. Lekker vroeg. Je kunt later opstaan, maar dan moet je alles weer in de looppas doen en is het hele idee van een relaxte start van je dag weg. Dilemma.

In balans

Zo pratende blijken we ons toch allemaal op de een of andere manier met dit fenomeen bezig te houden. Als je het zelf al niet actief beoefent , is er altijd wel iemand in de naaste omgeving die het echt iedere dag nodig heeft om “op haar kussen” te zitten. Een collega heeft zich een aantal malen gewaagd aan Bikram yoga. Totdat ze zich in die te kleine, warme ruimte met te veel mensen moest concentreren op haar Dolfijn-, Adelaar-, Hond-, Duif- of Cobrahouding en met haar neus bijna in het zwetend lichaam van een ander hing. Een andere collega is vorig jaar heel serieus in haar eentje op een yoga retreat in Cambodja geweest. Alle dagen waren gevuld met yoga. En die dagen begonnen vroeg, want je moet toch echt de zon verwelkomen. Ze heeft genoten.

Eerlijk is eerlijk. Ik vind het ook fijn en het maakt me niet uit hoe het heet. Tijdens mijn vakantie waren er ook yogalessen en de lerares legde uit dat zij zelf iets had ontwikkeld: Kineyoga. Ook goed. Ik vind het lekker. Hatha, Yin, Dru of andere soorten. Ik moet bekennen dat het toch iets met je lijf en geest doet. Ik zal mijn ochtendprogramma toch nog maar eens opnieuw door gaan rekenen.Reacties via Disqus