weten wat er speelt
kennis delen

Aan de meest veelzijdige functie mag aandacht worden gegeven

OPINIE - 10 april 2015 - Door Yvonne de Wolff.

Het lijkt wel of er meer tegen- dan voorstanders van Secretaressedag zijn. Maar is dat ook zo? Durven professionals niet te zeggen dat ze het gewoon een leuke dag vinden. Dat deze moet blijven. Is het not done om hiervoor uit te komen? We kunnen niet om deze dag heen door de aandacht in landelijke en regionale dagbladen en de commercials op de radio. Opleidingsinstituten spelen erop in, bloemisterijen kopen extra in en bij restaurants is de bezettingsgraad voor de lunch hoger. Het kan toch niet zo zijn dat vele secretaressen deze dag met tegenzin ondergaan!

Wij vroegen het Yvonne de Wolff. Een professional in het secretariële vak. Met haar jarenlange (ook internationale) werkervaring voor Executive en Supervisory Boards heeft Yvonne bewezen in het topsegment van haar vakgebied thuis te horen.

“Mijn ideale Secretaressedag bestaat uit een mooie bos bloemen van mijn baas en een gezamenlijke lunch om weer eens in alle rust bij te praten. Ik ben van mening dat de ervaren management ondersteuner af en toe behoefte heeft aan even wat extra waardering. Het wordt vaak zo vanzelfsprekend gevonden dat je als ondersteuner alles weet, alles kent en alles doet. Er wordt je niet gevraagd of je het kan, of het past en of je het redt. Je handelt, regelt, organiseert én incasseert”.

“Het vak van (directie)secretaresse is - in mijn ogen - het mooiste vak dat er bestaat. Een veelzijdiger functie bestaat niet. En als daar één keer per jaar aandacht voor wordt gevraagd, vind ik dat een goede zaak. Je kunt wel heel badinerend doen over “dat bloemetje”, maar het gaat om erkenning van dit mooie vak. En als de commercie daar een rol in kan spelen is dat alleen maar een handige reminder aan deze dag voor de leidinggevende. Het wakkert waarschijnlijk alleen wat schuldgevoel aan bij directieleden én veel stress, want waar moeten ze opeens zélf die bloemen vandaan halen! Ik vind dat daarin ook een deel van de waardering van een leidinggevende naar zijn assistente in zit: door zélf de bos bloemen te kopen en deze niet te láten kopen”.

“Er wordt vaak gezegd dat Secretaressedag stigmatiserend werkt en ik vraag me dan af: waarom is dat een probleem? Een directiesecretaresse zijn is een vak apart waar je gewoon trots op kunt zijn. Ik vind het alleen idioot dat men vaak op Secretaressedag álle vrouwen in het bedrijf een boeket geeft. Om zo scheve ogen te voorkomen. Wat een onzin. Als Jantje jarig is, geef je Pietje toch ook geen cadeautje omdat het zo zielig is dat Pietje niets krijgt op die dag”.

“Ik denk dat Secretaressedag minder leeft onder de jongere secretaressen, omdat ik het gevoel heb dat die zich tegenwoordig allemaal snel “manager” voelen en dus totaal geen boodschap hebben aan Secretaressedag. Ze voelen zich misschien helemaal niet aangesproken. Dat vind ik jammer en geen goede ontwikkeling”.

Geeft Secretaressedag leidinggevenden een beter beeld van de taken en verantwoordelijkheden van secretaressen? “Welnee. Voor directieleden geldt hetzelfde als voor secretaressen. De “goede” directeuren weten allang wat ze mogen verwachten van een professionele assistent en dat laten ze - dat is mijn ervaring - ook merken in de dagelijkse praktijk. Voor de rest is deze dag gewoon another-day-in-the-office met één stressmoment voor de baas: waar haal ik die bloemen vandaan !”