Catch of the day
30 april 2020

Aan tafel graag...Ik zou het liefst niet over het ‘C’ woord hebben geschreven. En dan heb ik het als mede-eigenaar van een Cateringbedrijf niet over die C. Ik ontkom niet aan die andere C.  De C van de pandemie die ons wereldwijd nu al bijna 4 maanden in gijzeling houdt. Dat woord is namelijk wel heel mooi als kapstok te gebruiken voor een van de speerpunten in ons vak: Aandacht.

Als cateraar zet je telkens weer op eindeloos variërende locaties een compleet nieuw restaurant neer, een pop-up restaurant voor 1 dag. Meestal niet langer dan drie uur voordat de eerste gasten komen om het restaurant te ‘bouwen’ en direct nadat de laatste gast is vertrokken begint de afbouw, soms zelfs letterlijk afbraak. Er is geen tijd voor try outs, sterker nog, vaak is de keuken al in werking tijdens het opbouwen. Er is geen tijd om dingen te vergeten of fouten te maken. Natuurlijk vergeten wij ook wel eens iets, of is er niet genoeg glaswerk geleverd of hebben we nagelaten voor een grote barbecue het vlees uit de koeling mee te nemen. Dat zijn geen fouten, want die kun je meestal herstellen. Als cateraar bestaat fouten maken niet. Heerlijk vak, altijd foutloos. Naar buiten toe dan. Ook bij ons knettert het op dat soort momenten onbehoorlijk hard. Maar de klant merkt het niet. Wij zijn van het anticiperen en aanpassen. Die keer zonder vlees voor die hele grote barbecue waren we al op onze locatie, op 2 uur rijden van onze keuken vandaan… Telefoontje naar Pieter en Angelique, de huisbazen van onze keuken of zij het uit de koeling wilden halen en ons tegemoet wilden rijden. Bij een Shell pomp halverwege hebben we de ruim 30 kilo bavette en lamsvlees overgeladen. En natuurlijk lag het op tijd fraai geroosterd op de borden. Of die ene bruiloft met dik 150 gasten waar we zonder champagne glazen waren gearriveerd. Binnen een uur moest er worden getoast op het jonge paar. Collega horecaondernemers in de omgeving van onze catering worden dan aangesproken of we een paar kratten champagne-flûtes kunnen lenen. Het is een ongeschreven wet dat je elkaar helpt in dat geval. En in bijna ons hele land hebben we op de meest vreemde uren bijvoorbeeld toch altijd nog dat ene vergeten bosje munt gevonden om de tuinerwten-cappuccino echt af te maken. En ik durf zonder al teveel bluf hier te beweren dat onze klanten hier nooit iets van hebben gemerkt.

Een andere uitdaging is om zo snel mogelijk als we gearriveerd zijn bij nieuwe opdrachtgevers ze op hun gemak te stellen. Het is hun evenement in hun omgeving die door ons totaal wordt overgenomen. Zonder dat de eigen identiteit, de eigen kleur en geur van die omgeving verloren gaat. Wij komen met een karrenvracht aan keukenmaterialen aan en dan hebben we het nog niet over het meubilair, glaswerk etc. dat al is gebracht door het verhuurbedrijf dat we inschakelen. Onze brigade weet van deze wedstrijd die met de stopwatch wordt gemeten. Binnen een kwartier is de keuken omgebouwd, waarbij alle kratten uit het zicht zijn. De dinertafels staan op hun plek, bekleed met damast en bloemdecoratie. Stop de klok! We horen heel vaak na afloop: “jullie waren er wel, maar jullie waren er niet”. Voor alle duidelijkheid; dat vinden wij een heel groot compliment! Je gast voelen in je eigen huis en je na afloop afvragen waarom je er zo tegenop hebt gezien om een cateraar in te huren. Aandacht geven aan alle details die het met zich meebrengt als je iedere keer weer een restaurant voor een dag bouwt, maken het een veelzijdig, stressvol, prachtig vak. Het verwennen van je gasten met ontzorgen, service verlenen en door natuurlijk lekker te koken zit ons in ‘t bloed. En hoe jammer is het daarom dat wij in deze ‘C’- tijd niet op volle kracht mensen kunnen verwennen. Gelukkig is creativiteit voldoende aanwezig zodat er door restaurants, cateraars en leveranciers nog steeds veel aandacht wordt gegeven aan hoe je lekker en gezond thuis kan eten. Wij doen dat zelf door op Facebook live te koken met iedereen die mee wil doen. Recepten die Aan Tafel Graag met liefde serveert kun je thuis maken. Dus had je altijd al een keer die smeuïge Portugese Pasteis de Nata willen maken … be our (online) guest!  

 

Eva Peek

Facebook: Aan Tafel Graag
Website: Aan Tafel Graag

 

 

 Reacties via Disqus