Catch of the day
15 juni 2017

ZomerlezenDe huidige, heerlijke zonnige dagen brengen ons hier bij boekhandel van Rossum al helemaal in de stemming voor het zomerlezen. Onze suggesties dit keer zijn - puur toevallig - allemaal bijzondere en belangrijke boeken van vrouwen. Zij gaan over de vrouwelijke ervaring, maar tegelijkertijd zijn deze boeken beslist niet alleen voor vrouwen bedoeld. Sommige zijn heerlijk ontspannend voor op het strand, andere zetten je aan tot nadenken over hoe wij onze samenleving hebben georganiseerd en zorgen ervoor dat je in actie wilt komen.

De volgorde waarin we de boeken presenteren is min of meer chronologisch geordend, naar de periode waarin het verhaal zich afspeelt.

To the Bright Edge of the World

Na haar debuut The Snow Child brengt Eowyn Ivey in To the Bright Edge of the World opnieuw de kou, schoonheid en wreedheid van het afgelegen Alaska tot leven. In de winter van 1885 leidt de gedecoreerde oorlogsheld kolonel Alan Forrester een kleine groep mannen in een expeditie om lucratieve delfstoffen in het uitgestrekte en ongetemde Alaska te ontdekken. Forrester legt zijn buitengewone ervaringen vast in een dagboek, in de hoop dat mocht hij niet terugkeren, zijn verhaal terecht zal komen bij zijn vrouw. Sophie is achtergebleven in Vancouver, waar de winter net zo veel van haar zal vergen als van haar man, en waar zowel haar moed als haar geloof, zwaar op de proef zullen worden gesteld. Een prachtig warmbloedig verhaal over liefde en verlangen.

The Dancing Girl and the Turtle  

Treed binnen in de wereld van het Shanghai van 1937. Opiumkits en casino’s, vrouwen heupwiegend op de klanken van de big band jazz. Het lijkt allemaal exotisch en schitterend, maar Shanghai heeft ook een duistere keerzijde. The Dancing Girl and the Turtle van Karen Kao neemt de lezer mee naar de innerlijke wereld van een beschadigde vrouw die vecht voor onafhankelijkheid tegen de achtergrond van de gruwelijkheden van de Japans-Chinese oorlog. Dit prachtig geschreven boek is een aanrader voor wie wel het een en ander weet te verdragen. Op dit moment is het nog niet bekend of er een Nederlandse vertaling komt van deze titel, maar dat kan bijna niet anders.

The Long View

Onlangs heeft Meg Rosoff, vriendin van Beth en winnares van de Astrid Lindgren Memorial Award (de belangrijkste internationale onderscheiding voor makers van jeugd- en kinderboeken) ons kennis laten maken met een vergeten schrijfster uit de jaren 50: Elizabeth Jane Howard, die ooit getrouwd was met Kingsley Amis. In The Long View schildert ze met groot inzicht een minutieus portret van een vrouw in de loop van haar huwelijk. De nadagen van het victoriaanse Engeland en de eerste onzekere jaren na het einde van de Tweede Wereldoorlog vormen de achtergrond van Howard’s vierdelige 'Cazalet-kronieken'. In deel 1 Light Years, in het Nederlands vertaald als Lichte jaren, komen drie generaties van de familie Cazalet voor de zomervakantie bij elkaar op hun familielandgoed vlak buiten Londen. Ze vullen hun dagen met kinderspelletjes in het bos, picknicken op het strand, gin-tonics in de tuin en feestmalen in de eetkamer. Het is een zonovergoten, onbekommerde tijd - maar onder de idyllische oppervlakte broeien er affaires en gefnuikte ambities; en de oorlog werpt zijn schaduw vooruit. 'Lichte Jaren'. Voor de liefhebbers van de serie Downton Abbey.

De geniale vriendin

Wij houden van series! Voor degenen die nog niets gehoord hebben over het ronduit verslavende vierluik van de in mysterie gehulde Napolitaanse schrijfster Elena Ferrante: deze boeken gaan over de levenslange vriendschap tussen Lila en verteller Elena. Klanten die deel 1, De geniale vriendin gelezen hebben, komen allemaal terug voor deel 2, 3 en 4. De reeks geeft niet alleen een beeld van een vriendschap, die behalve liefde ook rivaliteit kent, maar ook van de geschiedenis van een buurt, een stad en een land in verandering.

Commonwealth

Ann Patchett heeft altijd al page-turners geschreven en Commonwealth is geen uitzondering. Op een zondagmiddag in 1964 bezoekt Bert Cousins onuitgenodigd het doopfeestje van Franny Keating. Voordat het avond wordt, heeft hij met haar moeder Beverley gezoend. Het is een stap die uiteindelijk tot het ontbinden van Beverleys huwelijk zal leiden en die de twee gezinnen tot elkaar zal veroordelen. Gemeengoed laat zien hoe in een tijdsbestek van vijftig jaar dit ene, bepalende moment de levens van vier volwassenen en zes kinderen voor altijd heeft veranderd. Door de zomers die ze samen doorbrengen in Virginia, bouwen de kinderen van de Cousins en de Keatings een band op die gebaseerd is op een gemeenschappelijke teleurstelling in hun ouders en oprechte genegenheid voor elkaar. Op een manier die laat zien dat in het echte leven de dingen meestal niet duidelijk goed of slecht aflopen. Ze gebeuren gewoon, en dan moet je daarna maar zien wat je ervan vindt.

The Power

Naomi Alderman, protegee van Margaret Atwood (lees haar fantastische boek Verhaal van de dienstmaagd), schrijft kundig en beheerst verschillende genres. Haar meest recente boek, The Power - nog niet vertaald in het Nederlands - gaat over vrouwen die een wonderlijke innerlijke kracht ontdekken die zich manifesteert als een elektrische golf die het machtsevenwicht tussen mannen en vrouwen herstelt. Dit boek is begin juni onderscheiden met de Bailey’s Women’s Prize for Fiction 2017. Een meesterwerk van satirische speculatieve fictie over macht en machtsmisbruik. Hoe zou een wereld geregeerd door vrouwen eruit zien? Geweldig om te lezen!

We moeten allemaal feminist zijn 

Er is duidelijk een zoektocht aan de gang naar een nieuwe vorm van feminisme die de sociale, politieke en economische gelijkheid van vrouwen en mannen bewerkstelligt. Chimamanda Ngozi Adichie, de fantastische Nigeriaans-Amerikaanse auteur, sprak over haar overtuiging We moeten allemaal feminist zijn in haar TEDtalk en in het gelijknamige pamflet dat zowel in het Engels als in het Nederlands in boekvorm is verschenen.

Good Night Stories for Rebel Girls

Twee Italiaanse vrouwen, Elena Favili en Francesca Cavallo, hebben onlangs het sprookje Prins Cinderfello op internet gezet met de vraag: “Wie zou ooit een verhaal als Cinderella schrijven voor een jongen?” Met crowd-funding hebben zij het schitterende boek Good Night Stories for Rebel Girls gemaakt. De Nederlandse editie verschijnt in oktober. Een ideaal kraamkado!

Over boeken gesproken die inspireren en de behoefte om in actie te komen: wij hopen dat dit boek voortaan het eerste boek is dat cadeau gegeven wordt aan alle pasgeborenen van onze generatie.

En als jullie de link naar het filmpje van Amy Cuddy’s boek Presence vorige keer niet geopend hebben: doe het alsnog. Het is een geweldig filmpje over de enorme impact die bewustwording van lichaamstaal kan hebben. Je zult ervan genieten, grappig en nuttig!

Fijne zomer!

Beth en MoniqueBoekhandel van Rossum

Boekhandel van Rossum is een begrip in Amsterdam. Een boekhandel met een uitstekende reputatie. Vanaf de oprichting in 1929 hebben zij met hun buurt een sterke relatie opgebouwd en een hechte klantenkring verworven. Door hun onafhankelijkheid stellen ze hun eigen boekenaanbod samen. Daarbij houden ze hun klanten in gedachten. Die kennen ze dan ook goed. Er is altijd tijd voor een gesprek. Dat vinden ze ook een van de mooie dingen aan een boek; er met elkaar over kunnen praten. Dat zien ze als een prettige manier om met de ander in contact te komen. Dit beperkt zich niet tot Amsterdam en de Nederlandse taal. De eigenaresse, Beth Johnson, is van origine Amerikaanse en ontwikkelingswerker in Afrika. Veel klanten zijn expats en een op de drie is anderstalig opgegroeid. In 2017 zijn ze opgenomen in de lijst van 50 mooiste boekhandels ter wereld. De renovatie en uitbreiding van hun winkel in 2015 heeft daar mede voor gezorgd. Boeken kunnen je op een denkspoor zetten. Van Rossum helpt je daarbij.

 
Over dit blog

Boekhandel van Rossum deelt elke paar maanden enkele leestips met ons. Je kunt daar een gesprek of discussie over aangaan. Of over wat je zelf leest of zou willen lezen: winkel@boekhandelvanrossum.nl

 
Bestellen

Wil je een boek bij van Rossum bestellen? Dat kan via de website.

Reacties via Disqus