Catch of the day
18 augustus 2015

7: geluk en saamhorigheidNa 12 jaar Pro Assistance denk je te weten hoe de verschillende maanden verlopen. Voor het opstellen van de jaarlijkse begroting nemen we deze ervaring uiteraard altijd mee. In januari zijn er minder wervingsopdrachten. In mei gaan veel ZZP’ers met vakantie en in augustus kennen procedures een langere doorlooptijd. Een redelijk duidelijk stramien dat tot nu klopte. Maar dit jaar is het anders. En anders kan juist heel leuk zijn.

Stilstaan is geen optie

Als je nooit tegenspoed hebt, herken je ook geen voorspoed. Om als ondernemer af en toe eens diep te moeten gaan, vind ik dus eigenlijk wel fijn. Keuzes te moeten maken en weloverwogen risico’s te nemen. Niet onbezonnen, wel goed doordacht. Dat pakt niet altijd uit zoals je het vooraf had bedacht, maar het brengt je wel verder. Op het hoogtepunt van de kredietcrisis die begon in het najaar van 2008 zaten ook wij regelmatig met elkaar om de tafel. Kort. Elkaar goed in de ogen kijkend. Weten wat je aan elkaar hebt en vertrouwen houden. Vertrouwen in elkaar, de dienstverlening en onze manier van werken. Negativisme kwam er bij ons niet in. Nooit niet en de afgelopen jaren dus ook niet. We bleven investeren in opleidingen, nieuwe kantoorruimte en een groots seminar. In beweging blijven en door blijven gaan onder het motto: ‘stilstaan is geen optie”.

Aantrekkende economie

In de afgelopen jaren heb ik mij natuurlijk afgevraagd hoe lang de crisis zou voortduren. En wanneer die voor wie voorbij zou zijn. Als je een baan had en geen hoge hypotheek, dan merkte je weinig. Twee i.p.v. vier keer met vakantie. Waar hebben we het over. Luxeproblemen. De meesten hobbelden er wel doorheen. Maar we spraken ook best wel veel kandidaten die hun baan kwijtraakten. Ook schrijnende situaties. Alleenstaande moeders, 50-plussers. Wanneer zou voor hen de crisis over zijn? Zat er genoeg vet op hun botten? Tot begin 2015 kregen we steeds de vraag: “wat merken jullie van de markt”? Vanaf Q2 van dit jaar wordt deze vraag niet meer gesteld. Hebben de meeste ZZP’ers die wij kennen een opdracht. Horen we het woord reorganisatie minder. Zouden we nu echt te maken hebben met die aantrekkende economie?

Vet om te verbranden

De verwachting dat na deze zeven magere jaren de vette zullen volgen kan een opbeurende gedachte zijn. Het is dan (ook) niet voor niets een economische wet. Alleen blijken we nu bijna stress te hebben omdat we de economische groei weer terug willen krijgen van vóór 2008. Wat zit een mens raar in elkaar. Leren we dan helemaal niets? Die tijd krijgen we nooit meer terug. Voor sommigen blijkbaar een verontrustende gedachte. Geen keuze meer uit 30 soorten brood en 10 soorten sla. Hoe hebben we ooit zonder gekund. Waar die vette jaren goed voor zijn, is dat je genoeg materiaal kunt kweken om in slechte tijden te verbranden en zo in leven te blijven.

Toeval bestaat niet

Aan een goede management ondersteuner is altijd behoefte. Ook in economisch opzicht mindere tijden. Dat is net als bij bv. arbeidsrechtadvocaten. Of er nu mensen worden ontslagen of worden aangenomen, je hebt deze deskundigen altijd nodig. Tuurlijk bestaan er lastigere tijden, maar de vraag blijft. Zo zijn wij de zeven magere jaren toch goed doorgekomen. Er bleef vraag, maar sinds dit jaar zien we een verandering. De vibes zijn anders en we zijn nog nooit zo druk geweest in een zomerperiode als nu. We hadden al veel interessante opdrachten bij mooie bedrijven, maar toen we twee weken geleden werden gebeld om voor VIVAT (dochter van het Chinese Anbang) het secretariaat van de Raad van Bestuur te mogen gaan invullen, leek dit de definitieve omslag. Niet de prachtige functies maken deze opdracht bijzonder, maar dat het in één keer zeven functies zijn. Zeven: weer dat getal. Het getal zeven wordt in het Westen beschouwd als een geluksgetal en bij de Chinezen staat het getal zeven ook voor saamhorigheid, oprijzen en levenskracht. Alles komt weer bij elkaar. Dit kan geen toeval zijn.Reacties via Disqus