Catch of the day
28 april 2020

Snel en veilig thuiswerkenWe leven momenteel in een rare tijd. Een tijd die zeer veel van ons aanpassingsvermogen vraagt op zowel privé- maar zeker ook werkgebied. En laten we gelijk eerlijk uitspreken dat deze twee werelden ondertussen bijna één zijn geworden.

Een aantal weken geleden ben jij, net als vele anderen, gaan thuiswerken. Je hebt geprobeerd jouw werkdag weer vorm te geven zodat je resultaten kunt blijven bereiken en dat is heel erg goed. Mede dankzij jouw veerkracht kan jouw organisatie door.

Deze nieuwe thuiswerksituatie kent helaas ook zijn digitale keerzijde. Thuiswerken is voor vrijwel iedereen mogelijk. Iedereen met een Laptop, PC, MacBook en een internetverbinding kan verder. Wel merken we dat hier heel veel vragen en zeker ook risico’s bij komen kijken.

Digitaal vergaderen m.b.h. videobellen

Eén van de onderwerpen waar veel vragen over gesteld worden is digitaal vergaderen met behulp van videobellen. Dit kan toch gewoon? Jazeker, is daarop het antwoord, maar controleer goed welke middelen je daarvoor gebruikt. Er staan namelijk nogal wat risico’s vermeld in de kleine lettertjes van de algemene voorwaarden. Deze accepteren we momenteel iets makkelijker omdat we gewoon verder willen! Maar doordat je dit doet heb je eigenlijk geen controle meer over hoe zo’n programma om mag gaan met de gegevens die je deelt via zo’n stukje software. Zo zijn er recentelijk nog grote discussies ontstaan over hoe Zoom zijn data deelde met Facebook. Zorg ervoor dat er een gezonde discussie op gang komt binnen jouw organisatie over het gebruik van dergelijke pakketten. Welke risico’s zijn acceptabel en wat is voor jouw bedrijf de standaard?

Thuiswerkplek

Een tweede onderwerp dat veel aan de orde komt is de werkplek thuis en de manier waarop je jouw werk vanuit huis kan doen. Zo kunnen er bij veel huishoudens meerdere mensen gebruik maken van één werkplek. Kan jij met 100% zekerheid zeggen dat deze werkplek veilig is en blijft? Hoe ga jij om met data van jouw bedrijf? Sla je deze data nu af en toe ook even op jouw Thuis PC op? Dat is wel zo makkelijk natuurlijk, maar hoe goed bedoeld dit ook is, het risico is groot dat het niet de bedoeling is dat deze data op jouw PC komt te staan. Ook hier zou je de vraag moeten stellen aan jouw bedrijf over de standaard waaraan een thuiswerker, en de werkplek thuis, moeten voldoen.

 

Doel van dit stuk is om verder dan de korte termijn te kijken, zodat er geen risico’s op de langere termijn ontstaan. Als we hier nú goed over nadenken en elkaar scherphouden, dan dragen we allemaal ons steentje bij aan een veilige en integere manier van thuiswerken.

 Reacties via Disqus